Депутатите от парламентарната комисия по труда и социалната политика ще

...
Депутатите от парламентарната комисия по труда и социалната политика ще
Коментари Харесай

На фона на високо напрежение: Социалната комисия в НС с опит да обсъди актуализацията на бюджета

Депутатите от парламентарната комисия по труда и обществената политика ще обсъдят на първо четене плановете за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване и на Закона за държавния бюджет за 2022 година, заяви кореспондент на БНР.

На вчерашното съвещание на бюджетната комисия в Народно събрание депутатите отхвърлиха на първо четене актуализацията. 11 депутати гласоподаваха “за “, 8 – “против “, и трима въздържали се. Представителите на “Има подобен народ “ се въздържаха.

Предвижда се от 1 юли минималната пенсия да се усили от 370 на 467 лв.. А оптималната да стане 2000 лв. вместо досегашните 1500 лв.,

От 1 юли се планува всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември предходната година, да се осъвременят с 10%. Към тях ще се прибавят и Covid добавките от 60 лева, както и самостоятелните суми, представляващи разликата сред прихода от пенсия през декември 2021 година и през януари тази година.

Шестдесет лв. ще се включат в размера и на пенсиите, отпуснати 1 януари до 30 юни, както и към тези, които ще бъдат отпуснати след 1 юли.

От 1 октомври оптималната пенсия ще се увеличи на 3400 лева, а пенсиите, отпуснати до края на 2021 година ще се преизчислят. За всяка година след отпущането им те ще се осъвременят с %, еднакъв на растежа на междинния застрахователен приход за страната или инфлацията за миналата година според от това кой индикатор е повишен повече.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР