Депутатите от парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно

...
Депутатите от парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно
Коментари Харесай

Депутатите от парламентарната регионална комисия посетиха Националното тол управление

Депутатите от парламентарната комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление посетиха Националното тол ръководство, с цел да се срещнат с напредъка по въвеждането на електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние - тол. Това оповестиха от пресцентъра на Агенцията "Пътна инфраструктура ".

Демонстрацията е била по покана на министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова. На нея са участвали заместник-министърът на районното развиване и благоуйстроството Николай Нанков, проф. Олег Асенов - член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура ", шефът на Националното тол ръководство Николай Найденов и началници на отдели на Научно-техническо управление.

Проф. Олег Асенов е показал контролната видеостена в Центъра за ръководство на Научно-техническо управление, посредством която чиновниците на ИТ отдела наблюдават придвижването на всички 105 мобилни екипи на така наречен тол надзор, пунктовете за продажба, стационарните контролни точки. Народните представители посетиха и Центъра за данни, в който са така наречен елки на тола за пресмятане на дължимите тол такси.

Пред народните представители е било демонстрирано в действително време по какъв начин действат камерите на контролните точки - мобилни и стационарни, както и опцията да се ръководят отдалечено. Депутатите са следили и по какъв начин системата прави в действително време 3D лазерно сканиране на пътните транспортни средства на автомагистрала "Струма ". На базата на това лазерно сканиране може да се ревизира дали през съответната контролна точка минава камион, какви са габаритите му, с какъв брой оси е и така нататък

Депутатите са се срещнали и с опцията за пазаруване на маршрутна карта от терминал за самотаксуване. Вече има ефикасна интеграция сред тол системата и системата на Агенция "Митници ", тества се и взаимоотношението с Министерство на вътрешните работи, е оповестил още проф. Асенов. Системата в действителност е в режим на техническа употреба и ние можем да създадем всичко по нея, с цел да стартира тя да работи в действителен режим на таксуване на база на изминато разстояние, е споделил още проф. Асенов.

Депутатите са се интересували дали стационарните контролни точки на тол системата регистрират претоварването на транспортните средства и извънгабаритните товари и кой глоби нарушаванията. Проф. Асенов е обяснил, че тол системата засича претоварване, само че законодателството не разрешава санкционирането да става през електронната система. Затова взаимно с дирекция "Анализ на риска и действен надзор " на АПИ е направен механизъм, по който тези нарушавания ще бъдат глобени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР