Депутатите от парламентарната Комисия по правни въпроси отхвърли президентското вето

...
Депутатите от парламентарната Комисия по правни въпроси отхвърли президентското вето
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху Закона за държавната собственост


Депутатите от парламентарната Комисия по правни въпроси отхвърли президентското несъгласие и още веднъж гласоподава наредбите от Закона за държавната благосъстоятелност, сочи информация на БГНЕС. Текстовете бяха подкрепени гласовете на 9 депутати, а трима гласоподаваха с „ срещу “. Държавният глава Румен Радев упражни правото си на отлагателно несъгласие и върна за ново разглеждане част от измененията в Закона за държавната благосъстоятелност, гласувани от Народното събрание на 10 октомври т.г. Според него с признатия закон се основава опция за скрита приватизация на сдружения от забранителния лист по Закона за приватизация и следприватизационен надзор.
С ветото си президентът оспорва § 1, т. 2 от Закона за изменение на Закона за държавната благосъстоятелност (ЗИ ЗДС), с който се отстранява възбраната за апортиране на парцели и движимости - благосъстоятелност на търговски сдружения, включени в Приложение № 1 „ Списък на комерсиалните сдружения с повече от 50 на 100 държавно присъединяване в капитала или обособени елементи от тях “ от Закона за приватизация и следприватизационен надзор. Освен това с § 4 се планува опция за апортиране на парцели и движимости, които не са обособени елементи от сдружения по Приложение № 1, в търговски сдружения с държавно или общинско присъединяване. Според Румен Радев посочените текстове опонират на задачата на забранителния лист, а точно - да не се приватизират без решение на Народното събрание сдружения, които имат структуроопределящо значение за стопанската система или висока социална и обществена значителност. „ Всички подозрения за скрита приватизация са неправилни и голословни “, съобщи по време на полемиката Данаил Кирилов, ръководител на комисията и народен представител от ГЕРБ.
„ Когато понятието за приватизация значи прекачване посредством продажба, би трябвало да съобразяваме, че апортът не е продажба. Не е обосновано да се сливат двете понятия, че апорт е равностойно на приватизация. Също по този начин погрешно в указа се сочи, че при апорт няма насрещна престация. Има такава. Срещу апорта апортиращият индивид, в тази ситуация страната и общината, ще получи членствени права в комерсиалното сдружение. Те подсигуряват присъединяване в ръководството на сдружението “, акцентира Кирилов. Според опозицията обаче причините на президента са уместни. „ Големият въпрос е дали се основава опция предприятия и обекти, които са изключени от приватизацията, да бъдат отчуждени и дадени в частни ръце посредством методите на апортиране. Според вас – не, само че съгласно нас – да. Тук към този момент е разногласието “, съобщи Крум Зарков от Българска социалистическа партия. В полемиката не взеха присъединяване представители на президентската институция. Предстои върнатите за второ обсъждани законови разпореждания да бъдат разисквани и гласувани в пленарна зала.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР