Депутатите от парламентарната комисия по дигитализация и информационни технологии извикаха

...
Депутатите от парламентарната комисия по дигитализация и информационни технологии извикаха
Коментари Харесай

Шефът на НСИ ще отговаря в парламента за фалстарта на преброяването

Депутатите от парламентарната комисия по цифровизация и осведомителни технологии извикаха на чуване в петък ръководителя на Националния статистически институт Сергей Цветарски по отношение на фалстарта на преброяването. Той ще би трябвало да изясни за какво още в самото начало жителите имат проблеми да употребяват електронната система за преброяването.

След серия от хакерски офанзиви от Швеция и Китай Национален статистически институт нощес спря достъпа до електронното броене на уеб страницата. Оттам увериха, че хората не би трябвало да се тормозят, тъй като няма теч на данни от към този момент преброилите се.

Междувременно омбудсманът Диана Ковачева изпрати писма до ръководителите на Националния статистически институт Сергей Цветарски и на Комисията по цифровизация, електронно ръководство и осведомителни технологии в 46-ото Народно заседание - Ивайло Мирчев, в които ги осведоми за десетките тъжби и сигнали, постъпили в институцията във връзка със системата за електронното броене.

Оплакванията са поради метода, по който се реализира процеса, подозрения за застрашени права и основателни въпроси, свързани с другите аспекти от " Преброяване 2021 ".

" Значителна част от жалбите са във връзка с електронното броене, което се оказва, че в действителност не е до дъно електронно ", написа Диана Ковачева.

Тя показва, че при е-преброяването системата генерира неповторим преброителен код (УПК), с което обаче не завършва присъединяване на жителите, които са се преброили онлайн (Инструкцията за събиране и отчитане на кодовете от електронното броене, одобрена от НСИ).

В същата тази директива е разказано, че в случай че лицето (лицата) в едно жилище към този момент са се преброили по интернет посредством електронен въпросник, преброителят би трябвало да изиска УПК, генериран от системата за електронно броене, който удостоверява, че лицата в съответното жилище са преброени и за тях не би трябвало да се попълнят преброителни карти от преброител. Като кодът от електронното броене се записва в съответната колона (23) на обр. ПНЖ-2.

" На процедура това значи, че даже жителите да желаят да бъдат е-преброени, с цел да си спестят очакване и диалози с преброителя, което е обикновено в изискванията на пандемия, въпреки всичко ще би трябвало да осъществят контакт с него, с цел да му предадат кода си. По този метод се понижават отговорностите само на преброителя, само че не се облекчават жителите в осъществяване на задължението им да се преброят ", подлага на критика омбудсманът.

Тя добавя, че хората слагат въпроси и за реализиране на преброяването на българските жители, които отсъстват от страната в интервала, когато то се осъществя, тъй като е-преброяване не може да се реализира от IP адрес отвън страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР