Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще поискат да бъдат разсекретени докладите

...
Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще поискат да бъдат разсекретени докладите
Коментари Харесай

ВМРО-ДПМНЕ смята, че гражданите на РСМ може да са следени от шпионски софтуер

Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще изискат да бъдат разкрити отчетите на службите за сигурност, които през днешния ден бяха показани на закрито съвещание на парламентарната Комисия за надзор на работата на Агенцията за национална сигурност и Агенцията за разузнаване, отнасящи се до шпионския програмен продукт " Пегас " и " Предатър ".

Докладите на Министерство на вътрешните работи, Агенцията за национална сигурност, Агенция " Разузнаване " и Военното разузнаване на Северна Македония за това дали в страната има произвеждане, продажба, потребление и вероятни злоупотреби с подобен програмен продукт бяха поискани преди два месеца, откакто Съединени американски щати сложиха в черния лист компанията от Северна Македония " Сайтрокс ", поради опити за достъп до осведомителни системи, застрашавайки лица и организации по целия свят. 

„ Подслушването в Европа към този момент придобива други измерения и с изключение на следене на гласовата връзка - телефонните позвънявания и SMS известията, към този момент всеобщо се наблюдават персонални фотоси, персонални видеоклипове, срещи, които жителите вършат между тях, които могат да бъдат документирани. Повечето от нас употребяват смарт тв приемници, които най-често са свързани към кабелен оператор и по този метод тв приемниците се употребяват за аудозаписи на диалози вкъщи, а тези, които имат алтернатива за видео - и на практика „ влизане ” в дома на всеки жител, което е ужасяващо. Гражданите могат да бъдат профилирани посредством местата, които са посетили, които също могат да бъдат проследени с този злотворен програмен продукт, уебсайтовете, които са отворили, хората, с които са общували ", сподели на конференция след съвещанието депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски.

По думите му от чутото в комисията не са получили безапелационни доказателство, че жителите в Северна Македония не са следени с подобен програмен продукт, както и че в Северна Македония се не създава програмен продукт, който може да се употребява за нелегално следене на връзките.

Той изрази съществени подозрения, че опозицията е под непрестанно физическо наблюдаване, като съгласно Николоски това се прави " най-вероятно незаконно, от избрани структури, които са част от бранша за сигурност в страната ”.

По думите му, по-важно от това дали в страната е създаван злотворен програмен продукт е това, дали той се употребява в страната. Николоски съобщи, че ще участва на есенна сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, през втората седмица на октомври, където една от главните тематики ще бъде злоупотребата с " Пегас " и „ Предатър “, съобщи Българска телеграфна агенция. 

През юли Министерството на търговията на Съединени американски щати заяви, че е сложило компанията от Северна Македония " Сайтрокс " в своя " черен лист " дружно с още три компании от Гърция, Унгария и Ирландия, които са глобени за опити за достъп до осведомителни системи, застрашавайки лица и организации по целия свят. Другите три компании са унгарската " Сайтрокс " и двете компании " Интелекса ", едната записана в Гърция, а другата в Ирландия. Всички са част от една и съща мрежа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР