Депутатите от новия парламент на Косово, които бяха избрани в

...
Депутатите от новия парламент на Косово, които бяха избрани в
Коментари Харесай

Косово гласува за формирането на ново правителство

Депутатите от новия парламент на Косово, които бяха определени в предварителните парламентарни избори от 6 октомври 2019 година, ще гласоподават предлагането водачът на водещата партия в страната придвижване „ Самоопредление “, Албин Курти, да оглави новото държавно управление, написа македонското издание ”Слободен щемпел “.

Курти, водачът на партията, която завоюва изборите през октомври, получи мандат да сформира новото държавно управление преди две седмици, на 20 януари. В последна сметка, след близо четири месеца договаряния, „ Самоопределение “ стигна до съглашение с втората политическа мощ в страната, „ Демократическата лига на Косово “ (ДЛК).

На 2 февруари, в сходство с устава на двете партии, съдружното съглашение беше признато на партийно гласоподаване от „ Самоопределение “ от ДЛК.

Курти и водачът на ДЛК Иса Мустафа оповестиха в същия ден на взаимна конференция, че новото държавно управление ще има 15 министерства, двама вицепремиери и 33 заместник-министри. Шест от държавните ведомства ще се управляват от „ Самоопределение “, толкоз ще има и ДЛК, а според косовското законодателство двама министри ще принадлежат на политическите представители на косовските сърби. Един министър ще бъде представител на другите етнически малцинства в страната, съобщи " Фокус ".

Депутатите от главната партия на косовските сърби – „ Сръбска листа “, се срещнаха с Курти по-рано, откакто техният водач Горан Ракич съобщи, че неговата партия няма да попречва съставянето на новото държавно управление на Косово, само че въпреки всичко чака да има двама министри в кабинета на Курти.

Въпреки това, след вчерашното известие за съдружно съглашение сред двете водещи косовски партии, шефът на Службата за Косово и Метохия в държавното управление на Сърбия Марко Джурич съобщи, че „ Сръбска листа “ няма да гласоподава за държавното управление на Курти. По-късно самия Ракич удостовери това, след среща в Белград със сръбския министър председател Ана Брнабич.

Десет от 120-те места в Народното събрание на Косово, според конституцията и държавните закони, са обезпечени за представители на сръбското малцинство, а други 10 са отредени за политическите представители на останалите шест съществени малцинствени общности в Косово.

За приемането на новото държавно управление е належащо болшинство от 61 гласа. Партиите на Курти и Мустафа дружно имат 57 депутати, като десетте депутати от етнически партии, настраната от „ Сръбска листа “, оповестиха, че ще поддържат държавното управление. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР