Депутатите от Комисията по здравеопазване приеха на първо четене промени

...
Депутатите от Комисията по здравеопазване приеха на първо четене промени
Коментари Харесай

Въвеждат регулация на дейността на линейките извън обхвата на спешната медицинска помощ

Депутатите от Комисията по опазване на здравето одобриха на първо четене промени в Закона за автомобилните транспорти, с които се вкарва регулация на активността на колите за спешна помощ отвън обсега на незабавната здравна помощ, съобщи БНР.

Медицинският превоз, отвън обсега на Спешната помощ, в над 95% от случаите, е нужен на жителите и се заплаща от тях.

Едва в по-малко от 5% от случаите е нужен на лечебните заведения, уточни депутатът Борис Ячев от “Обединени патриоти “, който е измежду вносителите:

“Проблемът идва от това, че с помощта на неналичието на основана регулация, сега над 100 разгласи в интернет пространството оферират така наречен услуга “медицински превоз “, като огромна част от тях са в сивия бранш. Извършват се данъчни измами, в това число съзнателно животозастрашаващи дейности “.

Всички коли за спешна помощ би трябвало да попаднат в специфичен указател, с цел да може да има ефикасен надзор на пътя.

Промените в член 24 на закона включват основаването на разпоредба, която да има условие за оборудването на колите за спешна помощ, екипите, метода на осъществяване на транспорта, предпътния надзор и административнонаказателната отговорност.

След разбор и оценка на актуалната обстановка, вносителите на законопроекта показват, че това няма да утежни ненужно работата на болничните заведения.

Предвижда се контролът на техническото положение на колите да се прави от ДАИ, а качеството на здравното съоръжение от РЗИ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР