Депутатите от Комисията по вероизповедания и правата на човека приеха

...
Депутатите от Комисията по вероизповедания и правата на човека приеха
Коментари Харесай

Депутатите в комисия разсрочиха дълговете на вероизповеданията за 10 години

Депутатите от Комисията по вероизповедания и правата на индивида одобриха на второ гласоподаване измененията в законопроекта за изменение и допълнение в Закона за вероизповеданията, които плануват разсрочването на задълженията на вероизповеданията до 10 години.

С измененията в Закона за вероизповеданията се планува и държавна дотация към този момент да се дава и на българските православни църковни общини в чужбина.

Припомняме, в началото се предвиждаше да бъдат опростени задълженията на вероизповеданията към 31 декември 2018 година Впоследствие ПГ на ГЕРБ направи предложение сред двете четения за отсрочването им до 10 години. Законът беше признат от 44-то Народно заседание на 21 декември 2018 година

В причините си ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че с разсрочването на задълженията на вероизповеданията се дава опция на религиите да излязат от неблагориятното състояние, в което по един или различен метод са влезнали.

Депутатът от " Обединени патриоти " Васил Шопов отговори на шефката на бюджетната комисия и уточни, че разсрочването на задължението зависи от работата на Министерството на финансите и данъчната власт.

" Българската православна черква (БПЦ) и Българска патриаршия нямат отговорности съгласно данните от Светия синод ". Това съобщи Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан , откакто Комисията по вероизповедания и правата на индивида одобри на второ гласоподаване измененията в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията.

" Дори и да допуснем, че има някои дребни отговорности, то те са преодолими и не сме желали те да бъдат опрощавани ", обясни варненският митрополит и уточни, че БПЦ не желае страната да става медиатор сред донора и надарения, в тази ситуация църквата.

Той е безапелационен, че БПЦ дава отговор на условията на закона и единственото тяхно желение е било да реализират единодушие по дадени параграфи в Закона за вероизповеданията.

Митрополит Йоан посочи, че БПЦ се преценява с наредбите на настоящото законодателство и не желае други привилегии с изключение на тези, които им се поставят по закон.

На въпрос на какъв брой възлизат отговорностите на Българската православна черква и Българската патриаршия, митрополит Йоан уточни, че през последните 10 години нямат обстоятелства за отговорности.
След приемането на цялостния законопроект, митрополит Йоан разяснява пред публицисти, че се е получил един градивен спор, по време на който са се случили неща, които в вероятността на Българската православна черква са естествени.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР