Депутатите от комисията по отбрана отхвърлиха ветото на президента върху

...
Депутатите от комисията по отбрана отхвърлиха ветото на президента върху
Коментари Харесай

Нови престрелки между президент и парламент - депутати отхвърлиха ветото върху закона за отбраната

Депутатите от комисията по защита отхвърлиха ветото на президента върху измененията в закона за защитата. 

Според ръководителя на комисията ген. Константин Попов, който е и вносител на измененията, претекстовете на президента не са основателни и не са незадоволително правно аргументирани. Попов, който ръководеше Военновъздушните сили преди Румен Радев, изрази мнение, че се надява претекстовете да не са политически. 

Според депутатите от комисията президентът непозволено е върнал целия закон, а освен оспорените параграфи. 

Единият от текстовете, които оспорва президентът, е обвързван с чуването в комисията по защита на висшите офицери, откакто те са получили пагоните си от президента. Според президента тук се вкарва нова фаза в процедурата и Народното събрание ревизира работата на президента във връзка с удостояването с генералски звания. Другият противоречив текст е във връзка с най-висшата цивилна служба в администрацията на Министерството на защитата - непрекъснатия секретар на защитата, към който се прибавят нови условия. Според вносителите на измененията се преодоляват някои " неясноти и непълноти в статута на най-висшия държавен чиновник в МО ".

Президентът не е на същото мнение и даже счита, че с новите текстове се основават условия за дискриминация по отношение на редица категории лица. Новите условия, показва той, не са гаранция за по-висок професионализъм.

От президентството излязоха със известие, в което опровергават изказванията на депутатите за това, че президентът е позволил неточност, като е наложил отчасти несъгласие, а с издадения декрет се връща за ново разискване целият закон, а освен оспорените текстове, както е посочено в претекстовете към указа.

Не единствено юристите в президентстката институция, само че и Конституционния съд и цялата процедура по практикуване на несъгласие, следват прецизно наредбите на Конституцията на Република България - член 101: „ …. Президентът може стимулирано да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане… “. При практикуване на конституционното право на несъгласие президентът с декрет връща целия закон, без значение дали са оспорени обособени негови разпореждания, или целият текст, се показва в известието.

Според него Правилникът за организацията и активността на Народното събрание (ПОДНС) още през 1991 година урежда процедурата, която се развива при упражнено несъгласие на президента. Сега настоящият ПОДНС в член 86 съдържа подробна уредба, като регламентира двете вероятни хипотези на върнатия закон – оспорен в целокупност или отчасти.

Напомняме, че в пленарна зала се гласоподава целият закон, а освен оспорените от президента разпореждания.

Ключови промени в законодателството следва да се правят след необятен публичен спор и най-много с грижа за публичния интерес и националната сигурност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР