Депутатите от Комисията по енергетика приеха на първо четене със

...
Депутатите от Комисията по енергетика приеха на първо четене със
Коментари Харесай

На първо четене в комисия - при криза държавата влиза в Лукойл

Депутатите от Комисията по енергетика одобриха на първо четене със забележителен консенсус - всички " за ", никой " срещу ", като единствено от " Възраждане " се въздържаха , законопроекта на " Демократична България " , съгласно който при рецесия с доставките на горива страната може да поеме действен надзор над рафинерията " Лукойл Нефтохим " в Бургас.

" Не бързаме по никакъв метод да поемаме действен надзор върху рафинерията, единствената неотложност е да предоставим инструмент на държавното управление , което то да употребява вероятно. Но никога не желаеме това да се случва незабавно ", показа концепцията на партията си Ивайло Мирчев.

И акцентира - идеалният вид е въпросният инструмент да не бъде употребен въобще, а рафинерията да работи обикновено, както до момента.

" А не да се изяснява по какъв начин от на следващия ден тя ще затвори, по какъв начин хиляди хора ще си изгубят работата, по какъв начин цените на горивата ще се покачат внезапно. Такова извиване на ръце няма по какъв начин да бъде толерирано по никакъв метод. "

Какво в конретика планува законопроектът - при възможни форсмажорни условия държавното управление да назначи шеф, който да поеме оперативното управление върху нефтообработващите мощности. Този човек следва да има юридическо или икономическо висше обучение и да има опит на управителна служба. Прокрадна се неколкократно, въпреки и като смешка измежду народните представители, и името на Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия като подобаваща за това фигура. Нещо, което обаче самият Стойнев не отхвърли.

" Искате да действате по образеца на Германия и Италия на правилото " видяла жабата по какъв начин подковават вола ". Тези страни обаче имат различни доставки, до момента в който в България няма по какъв начин да дойдат такива количества ", изрази причините си срещу Стоян Таслаков от " Възраждане ".

Комисията прегледа и не одобри и законопроектите на ГЕРБ и " Продължаваме промяната ", които предвиждаха продуктите от съветски петрол да не се изнасят , а да се използват само на родния пазар.

Отпадна и точката, в която следваше да се организира чуване на енергийния министър Росен Христов , като аргументът бе неотложни служебни задължения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР