Депутатите от Камарата на общините тази вечер приеха на второ

...
Депутатите от Камарата на общините тази вечер приеха на второ
Коментари Харесай

Камарата на общините прие законопроекта, блокиращ Брекзит без сделка

Депутатите от Камарата на общините довечера одобриха на второ четене закона, с който се блокира излизането на Англия от Европейски Съюз на 31 октомври без договорка, съобщи Би Би Си.

Документът беше подсилен от 329 депутати, 300 бяха срещу. Както се очакваше, със " за " гласоподаваха огромната част от депутатите от опозицията, както и над 20 консерватори, които бяха изключени от партията им, откакто поддържаха разглеждането на законопроекта, макар несъгласието на Борис Джонсън.

Ако на следващия ден, 5 септември, документът бъде утвърден и от Камарата на лордовете, това ще задължи премиера Борис Джонсън да изиска от Европейски Съюз нова пролонгация за Брекзит. Ако лордовете нанесат ремонти в закона, те ще би трябвало да бъдат утвърдени от Камарата на общините. След като той бъде признат дефинитивно от Народното събрание, ще би трябвало да бъде подписан от кралицата, с цел да влезе в действие.

Премиерът Борис Джонсън се разгласи за осъществяване на предварителни избори на 15 октомври при положение, че Народното събрание блокира Брекзит без съглашение с Европейски Съюз. Той направи предлагането в опит да се опълчи на Народното събрание, който ще провали проектите му Лондон да излезе от общността непременно на датата 31 октомври.

Камарата на общините обаче отхвърли концепцията на Джонсън. Това стана след къси диспути, директно откакто депутатите одобриха законопроекта, забраняващ на премиера да подхваща Брекзит без договорка.

Припомняме, Джонсън реши да разпусне Народното събрание след 10 септември във почивка, който да продължи до 14 октомври, когато кралица Елизабет II ще приказва пред депутатите. В речта си тя би трябвало да изложи целите на държавното управление. Този ход беше подхванат, с цел да не могат депутатите да попречат на желанието на Джонсън за овакантяване на Европейски Съюз при всевъзможни условия. Кралицата отговори позитивно на молбата на премиера за разформироване на Народното събрание.

Решението за парламентарната почивка беше атакувано по правосъден ред, само че съдът постанови, че разпускането на Народното събрание е законно.

Какво планува законопроектът, гласуван от Камарата на общините:

До 19 октомври министър председателят би трябвало да получи утвърждение от Народното събрание за договорка по Брекзит или за излизане без договорка.

Ако това не се случи, Борис Джонсън ще би трябвало да изиска от Европейски Съюз отсрочване на Брекзит до 31 януари 2020 година В законопроекта даже е включен текстът на писмото, което министър председателят би трябвало да изпрати в Брюксел.

Ако Европейски Съюз предложи друга дата, министър-председателят има период от два дни да одобри предлагането. През това време депутатите - само че не и държавното управление - имат право да отхвърлят предлагането на Европейски Съюз.

Текстовете може да претърпят промени при разглеждането им в Камарата на лордовете.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР