Депутатите от икономическата комисия в парламента засекретиха представянето на новото

...
Депутатите от икономическата комисия в парламента засекретиха представянето на новото
Коментари Харесай

Депутати засекретиха представянето на новите шефове на ББР

Депутатите от икономическата комисия в Народното събрание засекретиха представянето на новото управление на държавната Българска банка за развиване. На съвещанието си през днешния ден тримата изпълнителни шефове дружно с принципала на банката - министърът на стопанската система Емил Караниколов, бяха поканени да показват тактиката си за ръководството и развиването на финансовата институция. Председателят на комисията Петър Кънев, народен представител от Българска социалистическа партия, обаче разгласи, че съвещанието ще бъде закрито за публицисти и други представители на обществеността, защото ще се изнасят данни, които са комерсиална загадка.

Така и самите народни представители внесоха дан в непрозрачната работа на ББР, която през годините непрекъснато сътворява кавги с раздадени държавни пари на компании, свързани с политици и крупни предприемачи.  Създадена, с цел да дава заеми на дребни и междинни компании с по-кратка бизнес история, които се считат за рискови от комерсиалните банки, ББР през годината отпусна заеми за стотици милиони на компании, свързани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, някогашния червен народен представител Георги Гергов и на предприемача Румен Гайтански.

Последният подозрителен заем бе на стойност 75 млн. лева, провиснал съвсем във вихъра на COVID-пандемията на компания за събиране на вземания. Именно поради него с поста си се елементарни основният изпълнителен шеф на банката Стоян Мавродийски, както и един от изпълнителните шефове Румен Митров.

В управлението обаче остана като изпълнителен шеф Николай Димитров. Новите назначения в управителния съвет са Живко Тодоров (финансов шеф на ПИБ преди това) и Панайот Филипов - досегашен началник на Агенцията за експортно обезпечаване.

" Казахме на новото управление, че не желаеме да виждаме никакви политически заеми повече. Трябва да се прекъсне пъпната връзка на банката с каквито и да е политически лица. Досега видяхме, че тя е банка за развиване, само че за развиване на избрани компании ", съобщи след съвещанието депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев. Той изясни, че депутатите от икономическата комисия са поискали ББР да се регистрира пред тях на всеки три месеца. " Очакваме повече заеми за нови артикули и технологии. ББР повече би трябвало да мисли не за облагата, а за развиването на българската стопанска система ", сподели още Гечев.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов, който е принципал на ББР, не пожела да разяснява какво се случва със скандалния многомилионен заем, даден на колекторска компания, основана преди година. " Документацията е предадена на прокуратурата, Чакаме да се произнесе ", сподели той пред публицисти. Според него няма нищо неправилно в активността на банката, параметрите й били отлични. 

Той не знаел кои са компаниите на депутата Делян Пеевски, с цел да реши дали са получили заеми от ББР.  " Няма забрана кои юридически лица да получават заеми и кои не. Не е работа и на министъра на стопанската система, макар че е принципал, да утвърждава заеми. Това би трябвало да го прави Надзорния съвет, който след това ме уведомява ", сподели Караниколов.

Министърът не знае нищо и към слуховете, че ББР може да участва в капитализацията на Първа капиталова банка. ПИБ би трябвало да набере капитал от 160 млн. лева, с цел да извърши условията на Европейската централна банка след извършените предходната година стрес-тестове. Това остана последна спънка пред България да влезе в чакалнята на еврозоната и в Европейския банков съюз. През март Комисията за финансов контрол утвърди проспекта на ПИБ за набиране на капитал през фондовата борса. Банката предлага 25 млн. акции на стойност 5 лева за акция. При състояние, че пазарната цена на една акция е към 2 лева упованията са за слаб инвеститорски интерес. Появиха се догатки, че в капитализацията ще се включи ББР, която ще придобие дял в комерсиалната банка. Процедурата по набиране на капитал е в ход и се чака да завърши до края на юни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР