Депутатите от икономическата комисия в парламента гласуваха днес на първо

...
Депутатите от икономическата комисия в парламента гласуваха днес на първо
Коментари Харесай

Махаме „Лукойл“? Фирми на сглобката овладяват вноса на горива

Депутатите от икономическата комисия в Народното събрание гласоподаваха през днешния ден на първо четене дерогацията за импорт на съветски нефт да бъде предварително прекъсната. Това би трябвало да стане в едномесечен период след приемане на законовата смяна. Според критици на властта припряността се изяснява с желанието на сглобката нейни компании да овладеят вноса на горива на мястото на „ Лукойл “.

Освен това с смяна в различен закон (Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен произход) се предлага в бургаската рафинерия „ Лукойл Нефтохим “ да влезе така наречен необикновен търговски шеф, назначен от страната.

Това ще стане в случай че се открият условия, които заплашват националната сигурност, доставката на сериозни запаси, каквито са суровия петрол и горивата, или в случай че бъдат нарушени интернационалните ограничаващи ограничения, каквито са глобите против Русия. Особеният търговски шеф ще се назначава от Народното събрание по предложение на държавното управление, в началото за 6 месеца, с опция за още 6 месеца.

Законопроектът бе импортиран дни преди лятната почивка на депутатите, а вносители са Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Христо Иванов. В претекстовете си те афишират, че не е нужна тази дерогация, чe тя заплашва националната сигурност и страната би трябвало да ускори контрола върху активността на бургаската рафинерия. За образец са дадени Германия и Италия, чиито рафинерии прекратиха вноса на съветски нефт.

Дерогацията във връзка с глобите против вноса на съветски нефт в Европейски Съюз бе дадена на България до края на 2024 година Ако законопроектът бъде признат дефинитивно до края на септември, то от началото на ноември „ Лукойл Нефтохим “ би трябвало да стартира да преработва единствено неруски нефт. Депутатите въпреки всичко оставят опция този период да бъде продължен, в случай че Съветът по сигурността на Министерски съвет реши, че е непълен.

Обсъждането в икономическа комисия мина доста бързо като срещу предварителното повдигане на дерогацията се изрекоха единствено депутатите от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “.

Реклама

Петър Кънев от Българска социалистическа партия разгласи, че сходно на решението за повдигане на възбраната за импорт на украинско зърно и в тази ситуация с съветския нефт се занимава Народното събрание, вместо „ държавното управление да си свърши работата “. Той разкритикува плануванаъа наредба особеният търговски шеф да се управлява от икономическата комисия на Народното събрание. Предвижда се този шеф, назначен от страната, да се регистрира с шестмесечни проекти пред комисията. „ Откъде накъде? Нямаме нито опция, нито експертиза да го ревизираме “, сподели Кънев.

Той напомни, че към този момент има отчет на Съвета по сигурност, който по никакъв начин не бил оптимистичен и съгласно който рафинерията не може да премине напълно на неруски нефт преди края на 2024 година, когато изтича дерогацията.

Докладът, който е конфиденциален,  бе изработен по искане на държавното управление и е импортиран в Народно събрание.

От Министерство на финансите показаха, че не са правили мнение по желаното предварително повдигане на дерогацията, тъй като от тях не било желано такова.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия настоя до влизането на законопроекта за първо четене в зала МФ да даде своето мнение за резултата от премахването на дерогацията върху бюджета. Според него би трябвало да има мнение и на министъра на стопанската система по какъв начин тази бърза възбрана за импорт на съветски нефт ще се отрази на стопанската система в страната.

Борис Аладжов от „ Възраждане “ разяснява, че същинската цел е „ сглобката на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи да овладеят производството и продажбата на горива от близки до тях компании “. „ Така дефиниран текстът, че особеният търговски шеф се назначава от страната при проблеми с доставката на сериозни запаси, е съвсем несъмнено, че ще се случи незабавно след повдигане на дерогацията за импорт на съветски нефт “, счита Аладжов.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР