Депутатите от ГЕРБ са напът да направят втори реверанс към

...
Депутатите от ГЕРБ са напът да направят втори реверанс към
Коментари Харесай

Задава се още един реверанс към ресторантьорите - да не вдигат масово осигуровките

Депутатите от ГЕРБ са напът да създадат втори поклон към ресторантьорския бизнес. След като на първо четене бе признато понижаване на налога добавена стойност за артикули и услуги в сектора, в този момент от групата на ръководещата партия се прави предложение за опазване на осигурителния предел от 610 лева за "професии, неизискващи специфична подготовка " в бранша. Така се основава риск хигиенисти, готвачи и сервитьори да продължат да бъдат обезпечавани върху минималната работна заплата.

Идеята на ГЕРБ буди неразбиране, тъй като министър председателят Бойко Борисов бе реализирал съглашение с сектора, че Данък добавена стойност ще бъде понижено от 20 на 9% единствено в случай че има изсветляване на техния бизнес. Още повече, че в първичния вид на законопроекта, който към този момент бе признат на първо четене, бе заложен прагът за обезпечаване за всички специалности да е 800 лева и специалностите да не се разделят на "изискващи и неизискващи специфична подготовка ".

Под новия законопроект на ГЕРБ още веднъж отсъства подписа на шефката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Стоянова и финансовият министър Владислав Горанов се оповестиха срещу концепциите на премиера и техен партиен водач за диференциране на Данък добавена стойност ставката. Становището на Горанов е, че подаръкът към ресторантьорите ще коства на бюджета 150 млн. лв..

Няколко високопоставени представители на държавното управление като вицепремиерът Томислав Дончев и икономическият министър Емил Караниколов също не поддържаха решението на Борисов. Дончев да вземем за пример дефинира решението за понижаване на Данък добавена стойност за ресторантьорите като "спорно ", т.е. взето след доста разногласия.

"Аз бях срещу, тъй като дава късмет за рестартиране на дебата за смяна на данъчната система и лавинообразни искове за диференцирани ставки по Данък добавена стойност за разнообразни типове артикули и сектори ", изясни вицепремиерът.

Такива претенции са изложили в законопроекти Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. От Движение за права и свободи оферират 9% Данък добавена стойност върху детски пюрета и памперси, а от Българска социалистическа партия още веднъж са - понижен индиректен налог за медикаменти и съществени храни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР