Депутатите от ГЕРБ приеха препоръката на лидера на партията Бойко

...
Депутатите от ГЕРБ приеха препоръката на лидера на партията Бойко
Коментари Харесай

След препоръка от лидера на ГЕРБ, депутатите от партията готови да оттеглят предложенията за Изборния кодекс

Депутатите от ГЕРБ одобриха рекомендацията на водача на партията Бойко Борисов и оповестиха подготвеност да отдръпват противоречивите оферти, свързани с Изборния кодекс, които бяха признати късно нощес в правна комисия. " Чувстваме се длъжни да отговорим на някои от опасенията на нашите сътрудници след тази стихия от страсти, която наблюдавахме в две от парламентарните групи (ПП и Демократична България, бел. ред.). За да няма спекулации, тъй като сътрудниците направиха редица такива, бих дала някои уточнения. Обсъждахме и подкрепихме план на Българска социалистическа партия за предоставяне на опция на българските гласоподаватели да имат избор дали ще гласоподават с хартиена бюлетина, или ще гласоподават с бюлетина от машинно гласувани ", сподели ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на брифинг минути след конференцията на Бойко Борисов. На нея той прикани депутатите си да върнат Обществения съвет на ЦИК и да усилят състава му, както и да оставят изборен регион " Чужбина ".
 
" Всички медии и жители, които са следили правната комисия, добре знаят, че единственото, което се трансформира във връзка с гласуването с машина, е във връзка с преброяването. Любимите им флашки се заместват от физическо броене на книжен притежател. Т.е. всички тези, че ще има операции на вота, са изрично невярми, тъй като секционните комисии имат членове от всички партии. Тези хора ще преброяват наличните бюлетини в урните за гласоподаване. Премахнахме и така наречен тъмна стаичка, има единствено заслон. Осигурихме видеонаблюдение на процеса по броене. Ако това не е бистрота, не знам кое е ", съобщи Десислава Атанасова.
 
" Не се съмнявайте, че ще се позволяват неточности при обобщаване на резултатите от гласуването, тъй като към този момент ще има един-единствен протокол, подписан от всички членове в СИК, където има представители на всички парламентарно показани партии ", счита тя. " Ако приказваме за народна власт, за равни права – бих задала въпроса да не би в Европа, където се гласоподава единствено с хартия, демокрацията да е лишила успеха на някоя партия? Много се колебая. Държа да отбележа, че по тази тематика спекулациите би трябвало да престанат ".
 
Тя сподели, че ГЕРБ имат " цялостна подготвеност " да отдръпват своето предложение за закриване на Обществения съвет на ЦИК и той да бъде възобновен даже в по-широк състав. Относно заявката за гласоподаване от чужбина " декларирам същото ", сподели Атанасова - т.е. отдръпване на предлагането, което гласеше закриване на региона и увеличение на броя нужни заявки за откриване на изборна секция зад граница - от 40 на 100.
 
" Ако някой си беше направил труда да ревизира какъв брой от деклариралите за гласоподаване в чужбина след това са дали своят вот, ще бъдете сюрпризирани. Ако е правилно, че в чужбина живеят над 1,5 млн. български жители и че 2 млн. български жители са лишени от право на глас, както споделят някои, следва да зададем въпроса – мандатите на регион " Чужбина " да станат равни да вземем за пример на трите софийски МИР? Направете такова предложение тогава, ние може да го подкрепим. Всички други спекулации би трябвало да се подложат на спор ", сподели Атанасова.
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР