Депутатите от ГЕРБ и ДПС опростиха в петък над 8

...
Депутатите от ГЕРБ и ДПС опростиха в петък над 8
Коментари Харесай

ГЕРБ бележи автогол след автогол

Депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи опростиха в петък над 8 милиона лв. отговорности към Национална агенция за приходите на Главното мюфтийство. Така двете партии за повторно застанаха един до друг за приемането на нещо, което взривява обществото и провокира отрицателни реакции. С други думи, ГЕРБ за повторно си вкарва автогол. А голмайсторът е вторият човек в партията Цветан Цветанов.

Първият път гафът беше изработен с ремонти в Изборния кодекс три месеца преди евроизборите. Партията на Доган от дълго време настояваше прагът на преференциите да се вдигне, с цел да не може гласоподавателите да объркват сметките на централите. И откакто Българска социалистическа партия напусна Народното събрание, ГЕРБ бяха сложени в сложна обстановка с обезпечаването на кворума и с действието на Народното събрание, което пък е обвързвано с удържането на държавното управление на власт. Така придвижването видя комфортен миг да изтъргува наличието си в пленарната зала против по-високия преференциален предел.

Но не се получи, тъй като инстинктът за политическо оцеляване на премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов отново проработи. От една страна, той не позволява да се върви против публичното мнение. От друга, извънредно доста се пази да не го свързват директно с Движение за права и свободи. Както се споделя, всички знаят, че зад кулисите двете партии си играят дружно, само че не могат да посочат това с пръст, тъй като не се вижда.

Движение за права и свободи обаче не се отхвърля елементарно. След като стана ясно, че ще се върне остарялото състояние за преференциите, групировката реши да си изиска друго и по този начин се стигна до скоростно опрощаване на задълженията на Главното мюфтийство. И обществото още веднъж забръмча като размирен кошер.

Цветанов настойчиво се пробва да ни убеждава, че става въпрос за опрощаване на отговорностите на всички вероизповедания, само че се оказа, че Българската православна черква и другите съвсем нямат борчове. Единствено мюсюлманското изповедание е крепко задлъжняло.

Същият Цветанов, а ненапълно и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, се пробва да ни плаши със застрашеност на националната сигурност и етническия мир, за което упреква Българска социалистическа партия. За сигурността и мира няма никакъв проблем, в случай че всички вероизповедания са равнопоставени. Но когато през задната врата даваш привилегии на едно от тях, надали работиш за националната сигурност и етническия мир.

Не е толкоз комплицирано даже за някои управителни фрагменти в ГЕРБ да схванат за какво българите са толкоз отрицателно настроени против ромите. Не е поради шумните им сватби, а тъй като към този момент десетилетия източват обществените системи посредством детски надбавки, майчински и редица други компенсации. Както и поради "привилегията " да не си заплащат тока, само че никой да не им го стопира. Едва ли щеше да е по този начин, в случай че имаше надеждна непрекъсната държавна политика по този въпрос, а не нещата да се вземат решение пъкъл хок и на парче в отговор на следващия "битов " случай.

В устрема си да се измъкне от кашата, която самичък забърка, Цветанов се пробва да отклони облаците от своята глава по посока на президента, несъмнено. Непрестанно припомня за двата консултативни съвета по национална сигурност, провели се през 2017-а и 2018-а. Само че не споделя какво се е решило на тях, с което прави внушения. А там е било решено всички публично регистрирани вероизповедания в България да се финансират от държавния бюджет, с цел да се пресече непознато въздействие върху тях и посредством това интервенция във вътрешните ни работи. И дума не е ставало за опрощаване на нечии отговорности.

Но тъй като в края на предходната година стана ясно, че в случай че се преведе дотацията на Главното мюфтийство, то тя няма да отиде за заплати на към 600-те имами, а би трябвало да отиде в Национална агенция за приходите за неплатени най-много осигуровки и други отговорности, от Движение за права и свободи извиха ръцете на ръководещата партия. Защото оцеляването на Народното събрание и държавното управление е в техните ръце. Ако и придвижването реши да напусне Народното събрание, то ще бъде делегитимирано и ще би трябвало да се върви на предварителни избори. Нещо, което Борисов и партията му желаят да избегнат непременно, с цел да потвърдят, че могат да изкарат най-малко един цялостен мандат. А и освен по тази причина – благинките от властта са си благинки. При това състояние не е чудно, че Бойко Борисов ни хвърля прахуляк в очите с някаква "етническа приемливост " и държи да ни убеди, че решението за опрощаването на задълженията на мюфтийството е взето единствено от ГЕРБ без напън от друга партия. Не му е елементарно - хем желае да се задържи на власт, хем знае, че свързването на ГЕРБ с Движение за права и свободи е смъртоносна заплаха от електорална позиция.

Има и различен въпрос обаче. Защо всички други вероизповедания могат да си заплащат отговорностите, а единствено мюсюлманското не може в случай, че разполага с над 4700 парцела, които дава чартърен?

Не чакаме отговор нито от Мюфтийството, нито от Движение за права и свободи, нито от финансовия министър Владислав Горанов. Впрочем той към този момент изясни: „ Размерът на сумата (опростените 8 млн. лв. на Главното мюфтийство – бел. ред.) е релативно дребен по отношение на 40-те милиарда лв. доходи в бюджета”. Горанов призна, че Мюфтийството разполага с доста парцели, които би могло да продаде и да си заплати задълженията към страната, само че съгласно него това е „ извънредно сензитивна тематика “.

Дали обаче данъколатците, които му пълнят бюджета, мислят по този начин? Още повече на декор на подопечните на Горанов нападжии, които вървят по селата да глобяват играещи хоро баби за неиздаден касов бон за 1.50 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР