Депутатите от ГЕРБ и БСП застанаха на различни позиции относно

...
Депутатите от ГЕРБ и БСП застанаха на различни позиции относно
Коментари Харесай

Управляващи и опозиция в спор за по-лекия режим за „синя карта“


Депутатите от ГЕРБ и Българска социалистическа партия застанаха на разнообразни позиции по отношение на облекчение на изискванията за издаване на така наречен “синя карта “. Между първо и второ четене на измененията в проектозакона за Министерство на вътрешните работи ръководещите са внесли текстове, които улесняват наемането на работна ръка от трети страни. Те бяха разисквани на днешното изнесено съвещание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред, което се организира в Русе, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Опозицията изрично възразява против метода, по който се отваря трудовият пазар. Промените плануват да няма лист с специалности, по който да се внасят висококвалифицирани експерти от трети страни, а валидността на синята карта да бъде четири години. Според Българска социалистическа партия сходна стъпка не може да се прави без утвърждението на синдикатите.

„ Предложението на господин Цветанов и негови сътрудници е подкрепено само от работодателските организации. Така че в тази връзка ние възразихме, казахме, че на съвета за тристранно съдействие не е изразил позитивно мнение, назад, има мнение срещу от синдикатите, махат се бариери и едни гаранции, които даваха опция за отбрана на трудовия ни пазар. И това, което аз показах на комисията, беше, че опцията пред работодателите не е единствено да желаят от държавното управление отваряне на трудовия пазар за жители отвън Европейски Съюз, само че и повишение на възнагражденията на чиновниците, които са българи и от България “, съобщи Пенчо Милков от Българска социалистическа партия.

Председателят на комисията и водач на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък е уверен, че текстовете няма да породят напрежение сред работодатели и синдикални организации. Цветанов акцентира, че става въпрос най-много за висококвалифицирани фрагменти, които да обезпечат на страната високотехнологично развиване.

„ Българска социалистическа партия имат възражения, че в действителност работодателите са тези, които би трябвало да усилват заплатите, а не да се търси опция да идва друга по-евтина работна ръка. Тук обаче приказваме за висококвалифицирани фрагменти и знаете, че и към сегашния миг за тях възнаграждението е положително, единствено че има дефицит на квалифицирана работна ръка. Точно за това сътворяваме една правна опция, тъй като желаеме страната ни да има високотехнологично развиване, а освен да се стремим да поемаме някакъв запас, който да бъде граден единствено за нискоквалифицирана работна ръка “, разяснява Цветанов.

Законопроектът ще даде опция на експерти от българските общности, които са в Молдова, Украйна, Албания, да могат да се осъществят у нас по висококвалифицирани специалности. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР