Депутатите от ГЕРБ и БСП за пореден път се захапаха

...
Депутатите от ГЕРБ и БСП за пореден път се захапаха
Коментари Харесай

Предлаганите промени в изборния кодекс разбуниха духовете в парламента

Депутатите от ГЕРБ и Българска социалистическа партия за следващ път се " захапаха " по време на дебатите за Законопроектите за изменение и допълнение на Изборния кодекс.
" България е страна на космонавти и горда с IT достижения, а катастрофира през обикновеното условие на Изборния кодекс за няколко елементарни машини. Това съобщи от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков.
„ В претекстовете на ГЕРБ на обсъждания законопроект е маркирано, че задачите са да се усъвършенства правната рамка и да се сътвори по-ефективен развой за осъществяване на избори. Не за първи път се пишат и четат думи и шаблонни фрази без изключително огромен смисъл.
Но с този план се реализират нови низини в законотворчеството на 44-тото Народно заседание.Въобще с дневния ред тази седмица, с Изборния кодекс, с Наказателния кодекс и най-много с предложенията по антикорупционния закон ще приключим годината с фойерверки и ще гръмнем тържествено във въздуха всички вероятни стандарти на законотворчеството в процедурен, юридически и политически смисъл “, съобщи Зарков.
Той уточни, че за пет години непрекъснато настоящата изборна администрация не е съумяла да се оправи с обезпечаването на няколко хиляди машини за изборния ден.
„ Нашата страна, България – страна на космонавти и горда с достижения в IT бранша, катастрофира пред обикновеното условие на Изборния кодекс за няколко елементарни машини, оборудвани с не изключително комплициран програмен продукт. От ЦИК отсякоха „ Не “ и вносителите побързаха да се съгласят с тази безапелационна присъда “, сподели още зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “.
Зарков попита по кои критерии ЦИК ще избере къде да има машини и къде - не. „ Или някой не желае да има машинно гласоподаване точно за подобренията, които то дава по отношение на честността на изборния развой, или вносителите желаят просто да угодят на ЦИК и да се разтоварят от едно непостижимо за тях задължение.
Единственият резултат от този закон ще бъде още по-ниска степен на доверие. Неприемането на този законопроект ще бъде демонстрация на здрав разсъдък, от който страната ни обезверено се нуждае “, съобщи още той.
" Имаме упоритостта електронното отдалечено гласоподаване да стане факт, само че когато имаме софтуерна сигурност и обезпеченост на процеса. Това мнение изрази националният представител от ГЕРБ и ръководител на правната комисия Данаил Кирилов.
„ В гласуванията до момента машинното и електронно гласоподаване в режим на локални избори е било прилагано единствено в частта за избори на общински съветници.
В ЦИК имаше консенсус по въпроса, че са нужни корекции и промени в законодателството с оглед отпадане на абсолютността на машинното гласоподаване във всички изборни секции. Подчертавам, че това не значи да предлагаме изтриване или отвод от този вид гласоподаване.
Стратегическите данни, заложени в разбора на ЦИК, показват, че в началото е имало възходящ интерес в този прийом на гласоподаване, само че след това той е нормализиран.
Обсъждали сме неведнъж доколко машинното гласоподаване опростява изборния развой, защото резултатът от гласуването не се възприема и регистрира автоматизирано и непосредствено, а се отразява в протоколите на изборните секции посредством контролното броене на разписките от електронното гласоподаване.
Tова значи, че имаме двойно реализиране на броенето по този прийом “, съобщи Кирилов и уточни, че минусите с изключение на неточности, са и случаи, в които паметта не е била предадена на флашка от съответната машина в секционни изборни комисии.
„ Потвърждавам и нашата сериозна упоритост този прийом да стане факт, когато имаме софтуерната и сигурност и обезпеченост на процеса на електронното отдалечено гласоподаване.
Зачитаме волята на българския гласоподавател, която беше отразена в референдума по този въпрос. Но не можем да не си дадем сметка и да не проучваме измененията в доверието към този прийом. Във Франция той се приложи пробно и беше отхвърлен и не се реализира понастоящем “, сподели още той.
Във връзка с казуса „ 15-15 “ Кирилов уточни, че примерно е препоръчан един от разновидностите, по които може да се реши този проблем. „ Бих предложил да остане цифровата номерация, само че като тя се започва за преференциалното гласоподаване от друго число “, предлага той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР