Депутатите от енергийната комисия в парламента единодушно подкрепиха новата позиция,

...
Депутатите от енергийната комисия в парламента единодушно подкрепиха новата позиция,
Коментари Харесай

България ще търси споразумение по газовото дело на ЕК срещу БЕХ

Депутатите от енергийната комисия в Народното събрание единомислещо поддържаха новата позиция, която ще заеме страната по газовото дело.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
" Булгаргаз " ще прибира непосредствено част от приходите на " Топлофикация София "
19 юли 2018
Натрупаната загуба на " Топлофикация София " е 320 млн. лева, задълженията - още 760 млн.

Дружество има да си събира и вземания за 406 млн. лева
18 юли 2018
КЕВР разгласи по-високи цени на тока, природния газ и парното

Електричеството нараства с 2.03%, природния газ с 10.81%, а парното - с 7.33%
1 юли 2018
" Овергаз " приготвя нов сигнал до Брюксел за газовата мрежа

Компанията ще нападна входно-изходния модел, по който се образуват цените на " Булгартрансгаз "
29 ное 2017
Парламентът неодобрява държавното управление за газовото дело на Европейска комисия

Народното събрание задължи кабинета да апелира решението на Европейска комисия, с което България се глобява за за нарушавания на антимонополното законодателство
24 ное 2017 С ново решение на Народното събрание ще бъде предоставено на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме дейности за постигането на съглашение по така наречен газово дело на Европейската комисия (ЕК) против " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз " и Българския енергиен холдинг (БЕХ) за това, че са попречили други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната. На 24 ноември 2017 година депутатите взеха решение България да не признава виновност по този проблем, само че в този момент трансформират позицията си заради завършилия в това време със съглашение спор на Европейска комисия с " Газпром ". Идеята, съгласно ръководителя на енергийната комисия Делян Добрев, който е и вносител на предлагането, е това да се употребява като мотив и страната да избегне наказания, които другояче биха могли да стигнат 330 млн. евро.

Според решението, което ще бъде гласувано в пленарна зала идната седмица, няма да се анулира миналогодишното такова, а единствено ще се добавят опциите. Ако не се реализира триумф, ще се ползва определената по-рано процедура да не се признава виновност.

Наказателна процедура беше формирана поради тъжба на " Овергаз " от 2011 година за това, че на компанията е отхвърлен достъп до газопреносната мрежа. Разследването стартира през 2013 година, а през 2015 година Европейска комисия формулира съмненията си за нарушаване и от този момент текат договаряния сред Брюксел и София. До скоро делото се очакваше да завърши с санкция, защото Европейска комисия не намира предложенията на държавното управление за задоволителни да поправят обстановката на газовия пазар. За да се подсигурява свободата на пазара, Европейската комисия настояваше България да продаде мажоритарния дял в " Булгартрансгаз ". Правителството оферираше да се приватизира единствено миноритарен дял с право на вложителя на несъгласие за всички значими решения в сдружението.

Нови благоприятни условия

До в този момент българското държавно управление беше изправено пред две благоприятни условия. Първата беше да признае виновност и да сътрудничи с Европейска комисия, което щеше да понижи предстоящата санкция за България, само че пък можеше да отвори вратата за частни искове против " Булгартрансгаз " и " Булгаргаз " от фирмите, които са били наранени от техните дейности.

Втората опция още веднъж предполагаше съдействие с Европейска комисия, само че без признание на виновност. В този случай фирмите, които се смятат за наранени от дейностите на държавните сдружения, по-трудно могат да потвърдят пропуснати изгоди, а България би имала повече причини да апелира решението на Европейска комисия пред Европейския съд. Ако обаче страната загуби такова дело, Съдът може да наложи цялостния размер на санкцията.

Сега ще се търси трети излаз от обстановката, по прилика с делото на " Газпром ". В претекстовете си вносителите показват, че в края на май Европейска комисия е постигнала съглашение с съветската газова компания и не е наложила финансови наказания. Това, съгласно Добрев, е относимо към българското дело, поради сходната правна подготовка на предявените нарушавания и припокриване на пазарните участници, които имат отношение по двете каузи.

Неясен излаз

Въпреки мощния мотив за изхода на делото против " Газпром " към момента не е несъмнено, че България ще може да избегне глобите. " Ние ще предизвикваме диалози с Европейска комисия и ще ги осведомяваме, че има смяна в позицията на България. Едва по-късно ще се види дали е налице правна опция за рестарт на договарянията тази посока ", изясни енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й обаче тя може да бъде посредник по този въпрос, само че действителните документи и позиции ще би трябвало да се приготвят от трите сдружения - " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз " и БЕХ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР