Депутатите от енергийната комисия към парламента приеха на първо четене

...
Депутатите от енергийната комисия към парламента приеха на първо четене
Коментари Харесай

Работна група ще прецизира текстовете за създаването на ликвиден борсов пазар на природен газ


Депутатите от енергийната комисия към Народното събрание одобриха на първо четене промените в Закона за енергетиката, регламентиращи основаването на ликвиден борсов пазар за природен газ. Между първо и второ четене обаче ще бъде направена работна група, която да уточни текстовете, като преди този момент специалистите ще имат разполагаем 28 работни дни, в които да внесат свои оферти. Инициатор на промените в енергийния закон е „ Булгартрансгаз “.

Ако би трябвало ще създадем и още една кръгла маса да чуем всички мнения, защото това е стъпка, която България прави за пръв път, а и основаването на платформа за търговия с газ ще се отрази освен у нас, само че и на прилежащите пазари, разяснява ръководителят на енергийната комисия Валентин Николов. Както стана ясно от изявленията по време на разискванията по направените оферти, задачата е да се избегнат неудачите, които съпровождаха електроенергийната борса. Експерти към този момент обърнаха внимание на нуждата от прецизиране на текстовете, касаещи вложенията в добива, а огромни потребители на нуждата от гаранции.

Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов изясни, че при подготвянето на промените са взети най-хубавите практики от съществуващите от 8-9 години тържища. Ще се разчита както на инфраструктурната част, която „ Булгартрансгаз “ развива за съгласуваност със прилежащите страни, свързването със прилежащи пазари за основаването на ликвидна борсова търговия. Тезата за развиване на газов хъб Балкан ще може да бъде развита и да бъде основан ефикасен пазар освен за България и района, сподели той.

Законопроектът е в синхрон с целите на държавното управление – диверсификация и либерализация и е единствено първата стъпка в тази посока, сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя напомни, че концепцията съдържа нуждата от създаване на изчезналата инфраструктура за обезпечаването на достъп на природен газ от разнообразни източници и опция за търговия с природен газ от тези разнообразни източници. Тоест нужна е платформа за търговия, само че несъмнено има доста моменти, които ще би трябвало да се доработят, сподели министърът.

Като сериозна крачка към смяна на българската енергетика дефинира промените в енергийния закон ръководителят на КЕВР Иван Иванов. „ Днес вършим сериозна крачка към изменение на две от главните задания в българската енергетика през последните години. Това минава през демонополизация на доставките и демонополизация на вътрешния снабдител Булгаргаз. С днешните промени се потегля точно към това. От тази позиция даваме поддръжка “, сподели той и се ангажира с експертно присъединяване в работната група, с цел да станат текстовете работещи. Той означи и главните задания на регулатора – надзор върху процеса на либерализация и освобождението на посочените в законопроекта количества газ за борсата, надзор на платформата за търговия с небаланси и на търговията с природен газ, като напомни и последните промени ва газовата инструкция, касаещи прозрачността при търговията. КЕВР също така ще би трябвало да издаде и лицензията за оператора на платформата.

Що се касае до участниците ние одобряваме че най-малко първоначално не е належащо въвеждане на лицензионен режим и виждаме че това е регистрирано в изменението. Съществен миг за мен е, че с това ние ще стъпим на равна нога с сътрудниците от Сърбия и Гърция, които имат подобен режим и второ - за основаването на районен пазар на природен газ, означи Иванов. Той изрази очакване за повишение на конкуренцията сред участниците, само че също и на потреблението на синьо гориво в страната. В поддръжка на борсата и с ангажимент за експертност се разгласи и ръководителят на БЕХ Петьо Иванов.

Директорът на Главна дирекция „ Енергетика “ към Европейска комисия Клаус-Дитер Борхард от своя страна напомни положението на пазара в България преди четири години.

Трябваха ни четири години, с цел да стигнем дотук, сподели той. Българи беше със затворен пазар, с един снабдител, високи цени, липса на съгласуваност. Отправната точка бе сложна, сподели той, обръщайки внимание след това на развиването на концепцията за газов хъб Балкан.

Борхард дефинира концепцията за Балкански газов хъб като вярна, а по този начин, както и текстът за основаване на ликвиден борсов пазар за природен газ. Едното е инфраструктурата, другото – законодателната рамка, сподели той. Експертът напредна на напредъка за интерконектори със прилежащите страни и дефинира като водеща газовата връзка с Гърция (IGB). В същото време Борхард акцентира на търсенето и на опция за бъдещето на Трансбалканския газопровод.

„ Трансбалканския газопровод е нещо, върху което би трябвало да се съсредоточим, да намерим нова цел за него, да не е празен и да не остава необработен актив “, сподели той.

По отношение на промените в закона за енергетиката, целящи основаване на газова борса, Борхард ги дефинира като 75 % верни от позиция на бъдещето. В същото време той прикани за самостоятелност на регулатора, под чието наблюдаване ще би трябвало да се развива пазара. „ Важното е да не ограждате тази платформа със стена, само че също по този начин е значимо да интегрирате прилежащите пазари. Важното е районният метод, а за него е належащо доверие. Това интересува икономическите участници от прилежащите страни. Те ще имат интерес, единствено в случай че визиите една открита, почтена платформа със обективни цени. Не е нужна свръх регулация, а задоволително свободна рамка за участниците “, сподели Борхард, като също даде обещание експертна поддръжка.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР