Депутатите от енергийната комисия към Народното събрание и вносителите на

...
Депутатите от енергийната комисия към Народното събрание и вносителите на
Коментари Харесай

Депутатите оттеглиха от измененията в енергийния закон двете спорни поправки в частта за електроенергийния пазар


Депутатите от енергийната комисия към Народното събрание и вносителите на промените в Закона за енергетиката отдръпнаха поправките, които касаеха електроенергийния пазар. Припомняме, че в частност става въпрос за текстове, които постановяваха, че „ Балансиращите групи не могат да се сплотяват с общ финансов сетълмент “, както и такива, които предвиждаха ограничавания за пазарни участници и производители на електрическа енергия от възобновими източници да продават електрическа енергия по дълготрайни контракти. В предлагането за промени в проектозакона преди второ четене бе записано, че „ производителите с обект с обща конфигурирана мощ 1 MW и над 1 MW по Закона за силата от възобновими източници реализират покупко-продажби на проведен борсов пазар в сегменти „ Ден напред “ и „ В рамките на деня “.

Преди ръководителят на комисията по енергетика Валентин Николов да разгласи желанието за отдръпване на текстовете се организира полемика по тях.

Представителят на фотоволтаичната асоциация Никола Николов в коментар на предлагането да продават не по дълготрайни контракти, а единствено на пазар ден напред или в сегмента в границите на деня разяснява, че в случай че това предложение остане, то ще докара до нарастване на цената на борсата, като го поддържа и със съответни причини.

По отношение на предлагането „ балансиращите групи да не могат да се сплотяват с общ финансов сетълмент той разяснява, че е „ смущаващо “ и ще докара до нарастване на разноските за балансиране. Именно актуалното положение на пазара дава опция за доста участници, за многообразие, другояче единствено след месеци, в случай че това предложение се вкара ще останат единствено 4, сподели той.

Представителят на БЭИЕК Константин Стаменов в границите на полемиката разяснява, че българският електроенергиен пазар остава един от най-скъпите. Той се базира на проучване в отчет на белгийския регулатор, от който ставало ясно, че в страни като Германия и Италия цената била от порядъка на 45 евро, до момента в който в България се запазвала 65 евро. Въпросът е дали желаеме българска промишленост, сподели Стаменов и уточни, че причина за по-високите цени у нас за промишлеността са поради това, че „ заплаща за американските централи “.

Стаменов обаче не разяснява съответните законови оферти, които бяха оттеглени от вносителите в поправките в енергийния закон.

Изпълнителният шеф на ЕСО Ангелин Цачев обаче застана зад двете ремонти, като поддържа думите си с разбор, съгласно който цените за балансиране през зимата са с 15 % по-високи.

Така или другояче поправките ще бъдат оттеглени, сподели ръководителят на енеригйната комисия към Народното събрание Валентин Николов, като акцентира желанието да се даде по-голяма независимост на пазара. Преди това в границите на полемиката се обясни, че Правилата за работа на пазара са на процедура задоволителни за гарантиране на активността на БНЕБ и свободата на предложение и търговия. Депутатите бяха безапелационни, че не желаят да затварят пазара, а да продължат с либерализацията на електроенергийния пазар. Освен това в границите на полемиката се обясни, че на процедура КЕВР към този момент работи и по оферти за стандартизиране. Припомняме, че регулатора още напролет съобщи готовността за работа по този развой. Константин Стаменов от своя страна напомни, че БФИЕК има три оферти за стандартизиране – пик, оф пик и базов артикул.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР