Депутатите от бюджетната комисия в парламента не приеха на първо

...
Депутатите от бюджетната комисия в парламента не приеха на първо
Коментари Харесай

Бюджетната комисия отхвърли забраната Лукойл да изнася горива

Депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание не одобриха на първо четене законопроекта на Движение за права и свободи, с който се не разрешава износът на петролни артикули, създадени от съветски петрол, пречистен от " Лукойл Нефтохим ". Против законопроекта гласоподаваха депутатите от " Българска социалистическа партия за България " и " Възраждане ", а от " Продължаваме промяната " се въздържаха. Проектът беше импортиран от Мустафа Карадайъ и група народни представители от Движение за права и свободи. Основните му съперници бяха от Българска социалистическа партия.
Нужни са най-малко шест месеца на рафинерията да направи промени в техническата част, тъй че да може да работи с неруски нефт. По време на съвещанието стана ясно, че " Лукойл Нефтохим " сега работи с 62% съветска суровина и 38% неруска.
Дерогацията на Европейския съюз е ясна, сподели заместник-председателят на бюджетната комисия и народен представител от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев. Той беше безапелационен, че в случай че на рафинерията в Бургас се забрани да изнася, тя няма по какъв начин да не затвори. " Ако Русия спре танкерите през Черно море, тогава " Нефтохим " затваря, защото преносът на нефт с цистерни, с туби или с шишета по литър и половина опонира на здравия разсъдък ", посочи той. " Хората си гледат икономическия интерес, а ние тук ще си затваряме компаниите. Никакво затваряне ", съобщи Гечев. От Българска социалистическа партия оповестиха, че е от народен интерес рафинерията да работи обикновено и да подсигурява конкурентни цени на горивата в България.
Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация разяснява, че в случай че в този тип законопроектът се одобри, значи, че няма да има свръхпечалба, която да бъде обложена. Намаляването на работата на рафинерията сигурно ще докара до доста по-малки доходи в бюджета. От друга страна това заплашва и активността на рафинерията, посочи Бенчев.
Само преди дни енергийната комисия утвърди законопроекта, като и там същите партии се въздържаха, само че поради отсъствали се стигна до утвърждение.
Европейското ембарго на съветския нефт влезе в действие в понеделник, само че диалозите сред Европейската комисия и България дали може да изнася от Бургас рафинирани артикули не престават. Междувременно служебното държавно управление одобри тези дни решение, с което до 5 март 2023 година се дава позволение на бургаската рафинерия да изнася продуктите си.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР