Депутатите от БСП за България“ настояват за цялостна политика за

...
Депутатите от БСП за България“ настояват за цялостна политика за
Коментари Харесай

БСП пита управляващите: Защо излъгахте пенсионерите?

Депутатите от „ Българска социалистическа партия за България “ упорстват за цялостна политика за развиването на пенсионната и осигурителната система и за преизчисляването на всички пенсии, като част от тази политика.

Това стана ясно от декларация на партията, прочетена от парламентарната естрада от Драгомир Стойнев. 

В текста се споделя: 

В сряда ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ гласувахме „ за “ предлагането на ГЕРБ и Оперативна програма за нарастване на минималната пенсия от 1 юли на 180 лева и на 200 лева от 1 октомври. Тази смяна ще усетят към 600 хиляди пенсионери. И с това държавната политика за приходите през 2017 година е изчерпана! Не звучи като мотив за горделивост, само че евентуално е уместно за обществени хвалби и отчитане на активност.
Подкрепихме ви, сътрудници от ръководещото болшинство, тъй като 2 млн. и 200 хиляди пенсионери в действителност нямат виновност, че толкоз можете и съществено издишате в политиката за приходите. 

Подкрепихме ви поради хората, нашите майки и татковци, които са строили тази страна, макар че вие гласувахте „ срещу “ предлагането на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ за преизчисляване на пенсиите. Ето това предложение щеше да реши несправедливостта и да отстрани огромната ножица сред старите и новоотпуснатите пенсии. Ето по този начин хора, упражнявали една и съща специалност, с идентичен осигорителен стаж, щяха да получат доста по-справедливи приходи за целогодишния си труд.

Разликата сред вашето и нашето предложение е безпределно ясна. Вашето е елементарно решение с незначителен и спорен резултат – подкрепяш единствено тези, които са били минимум правилни към осигурителната система. Нашето, към този момент е политика.

Страшното тук не е единствено отношението към пенсионерите, а че болшинството в българския парламент се задоволява с реплика на политика и решения на парче. Страшно е, че не мислите за цялостната политика на приходите, за бъдещето на пенсионната и осигурителната система.

Колеги, за няколко минути се абстрахирайте, че сте ръководещи. Помните ли по какъв начин по време на предизборната акция обикаляхте страната с заричане за минимална пенсия от 300 лв. и за преизчисляване на всички пенсии като рационална и нужна мярка. Днес към този момент забравихте обещаното. Най-страшното нещо в политиката е да лъжеш гласоподавателите и да не си спазваш обещанията си.

Нека сътрудниците от ГЕРБ и Оперативна програма да се върнат в действителността и при обстоятелствата – такива, каквито са – близо 39 лв. повече ще получат едвам 547 хиляди пенсионери, а 1,5 млн.- няма нищо да получат.

С формулировката си в,,Приоритетите за ръководство ” при съставянето на държавното управление, ГЕРБ и Оперативна програма дават обещание преизчисляване на пенсиите, само че към този момент е ясно, че нямат никакво желание да изпълнят уговорката си към голямата част от български пенсионери. Нещо повече, те цинично опълчват пенсионерите за застрахователен стаж и възраст, на пенсионерите с пенсии за неработоспособност. Ще дадем на,,добрите ”, когато накажем,,лошите ”. Но в случай че изобщо има непозволено отпуснати инвалидни пенсии, за това имат виновност държавните управления. А от последните 8 години, ГЕРБ ръководи през 7 от тях.

В,,Средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2018-2020 ”, качена на страницата на МФ през май 2017, още веднъж всички обществени заплащания се замразяват.

От нея е видно, че държавното управление планува за идващите години нарастването на пенсиите да е в границите на към 2,5 % годишно. Това ще докара до нарастване на бедността и неравенствата. До възходящо и натрупващо се закъснение на пенсиите за трудова активност на лица с идентичен застрахователен принос. Отново се опълчват генерации и групи хора. Това ли подсигурява,,предвидимост и успокоение на хората в дълготраен проект ”, както сте написали във вашите управнически планове, тъй като стратегия няма?

Нещо повече, от през вчерашния ден има и нов скандал, който бушува и ще изригне. Ние ще настояваме в пленарна зала доктор Глинка Комитов да бъде изслушан - шефът на НЗОК, който през вчерашния ден е подал оставка. Това още веднъж е скандал, който вероятно вие сте основали и ние желаеме да разберем аргументите за неговата оставка, и за какво индивидът не може да се оправи при вашето ръководство. 

От ГЕРБ и Оперативна програма постоянно ни задавате въпроса за нашата политика за увеличение на пенсиите и в този момент ми позволете да ви припомня по какъв начин сме помогнали на хората: 

През 2008г.
 от 1 юли за пръв път се вкара,,швейцарското предписание ” (осъвременяването на пенсиите в сходство с инфлацията и растежа на осигурителния доход)
 от 1 октомври всички пенсии се преизчислиха със междинния застрахователен приход за 2007 година Това докара до приблизително нарастване на пенсиите за застрахователен стаж и възраст с 22 %;

През 2009 година
 от 1 януари се усили минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст с 10 %
 от 1 април се усили коефициентът за тежест на всяка година застрахователен стаж – от 1 % на 1,1 %. Това докара до ново нарастване на размера на пенсиите;
 от 1 април се усили размерът на оптималната пенсия – от 490 на 700 лева.;
 от 1 юли с 9 % се осъвремениха пенсиите;

За целия управнически мандат 2005 – 2009 година
 Размерът на минималната пенсия се удвои – от 69 лева на 136 лева.;
 Размерът на междинната пенсия се усили с 90 % - от 134 на 254 лева.;
 Размерът на оптималната пенсия нарастна с 67 % - от 420 лева на 700 лева.;
 Започна изплащането на коледни добавки за пенсионерите, като за 2008 година те доближиха 150 лева за всеки български пенсионер;

Правителство Орешарски – юни 2013 –август 2014 година
• Възстанови се,,швейцарското предписание ” – замразено в мандата на Борисов 1;
• Увеличи се минималният и оптималният размер на пенсията;
• Спря се голословното увеличение на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране;

Ето това е политика, дами и господа ръководещи.

ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ упорства за цялостна политика за развиването на пенсионната и осигурителната система и за преизчисляването на всички пенсии, като част от тази политика. 

Питате ни: Къде са парите? В шумно рекламирания бюджетен остатък или в програмата за саниране, за която има милиарди левове, само че и още толкоз подозрения за разходването на средствата.

Пенсиите в България са ниски. Голяма част са на сериозната граница на бедността. И най-високите мъчно стигат за заслужен живот- за храна, медикаменти, сметки. Повтаряме го непрестанно, не го разбирате. Затова ви даваме още един претекст - ниските приходи на пенсионерите са проблем и за техните деца. Активното потомство, което би трябвало да обезпечи личните си деца, е насила да отделя, с цел да оказва помощ на своите родители. Така още една голяма група от обществото е въвлечена в този проблем и ще страда от късогледата управническа политика.
Избрани сме, с цел да вършим политика, а не да имитираме грижа. Подобряването на живота на хората - това е огромната цел на " Българска социалистическа партия за България ", за която работим. Искрено се надявам, че един ден тази цел, най-сетне ще бъде и ваша.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР