Депутатите от БСП за България Кристина Сидорова, Донка Симеонова и

...
Депутатите от БСП за България Кристина Сидорова, Донка Симеонова и
Коментари Харесай

Депутати от "БСП за България" на дискусия за проблемите в образованието

Депутатите от " Българска социалистическа партия за България " Кристина Сидорова, Донка Симеонова и Ирена Анастасова се срещнаха с учители и шефове от учебни заведения и детски градини от Габровска област. На срещата участваха и специалисти от района, както и общинските ръководители на Българска социалистическа партия в Габрово и Трявна Здравко Кънчев и Татяна Рачева, и регионалният ръководител на Българска социалистическа партия Габрово Николай Григоров.

Дискусията по проблемите на образованието се организира в град Трявна. Форумът бе част от националната стратегия за срещи на Българска социалистическа партия на тематика „ За делника на образованието ".

Идеята е да се чуят хората в общините и дребните обитаеми места и чрез срещи с тях да се сътвори цялостна картина на просветителния развой и неговите проблеми в подробен разбор, съдържащ насоки за основаване на удобна учебна и просветителна среда за нашите деца и техните учители.

Обобщението на трендовете и проблемите в просветителния развой ще бъде направено от специалисти от Националния съвет на Българска социалистическа партия и ще бъде показано в навечерието на 1-ви ноември - Денят на националните будители.

В хода на срещата с шефове и учители от общинските образователни и детски просветителни институции, депутатите от " Българска социалистическа партия за България " Донка Симеонова и Ирена Анастасова откроиха главните проблеми, с които са осведомени и се пробват да се преборят в качеството си на народни представители и на членове на Комисията по обучение към Народното събрание. Безспорно българските учебни заведения се нуждаят от промени в законите и наредбите, които регламентират просветителния развой у нас. Трябва да се понижат и ударите на бюрократичната машина върху учителите и шефовете, тъй като едвам тогава децата още веднъж ще бъдат в центъра на вниманието на преподавателите. А те са най-важни, обобщиха всички.

Основните проблеми бяха дефинирани в няколко посоки. На първо място - към финансирането и поддръжката на сградния фонд на учебните заведения и детските градини, изключително в дребните обитаеми места, където има под 100 ученика. Демографският срив в област Габрово способства също за усилване на отрицателните трендове в просветителния развой. На последващо място - бюрократичната тежест и официално заложените нормативни условия несъмнено затрудняват учителите и възпитателите. Апатията и неналичието на съответно отношение и възнаграждение от страна на страната водят до още по-голям срив в образованието по места.

Трябва да се търсят пътища за разрешаването на проблемите, които се слагат по места и чрез съответно подхванати ограничения да се докара до усилване на връзката с учениците и подрастващото потомство. Без тази връзка образованието ще стане пленник само на актуалната политическа обстановка, която отхвърля всички оферти на Българска социалистическа партия, изключвайки тяхната експертиза, бе заключението в края на срещата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР