Депутатите от БСП ще решават днес в централата на „Позитано”

...
Депутатите от БСП ще решават днес в централата на „Позитано”
Коментари Харесай

Депутатите от левицата решават днес кога да се върнат в парламента

Депутатите от Българска социалистическа партия ще вземат решение през днешния ден в централата на „ Позитано” по кое време тъкмо да се върнат в Народното събрание. Вчера пленумът одобри предлагането на партийното управление националните избраници да се върнат в Народното събрание на работните си места. Част от левите разясниха, че този ход е бил стратегическа неточност.

„ И по-драматични моменти е имало в историята на БСП”, сподели пред БТВ във връзка вчерашния над седемчасов пленум и оставката на водача Корнелия Нинова секретарят на лявата парламентарна група Кристиан Вигенин. Той напомни, че на 16 юни конгресът ще вземе публично решение, като желанието на самата Нинова е да се направи вътрешнопартиен избор, т.е. от всички членове на партията. Има обаче и концепция да се промени уставът, тъй че ръководителят да бъде определен от най-висшия конгрес - конгреса.

Относно обвиняването, отправено от Татяна Буруджиева, че оставката на Нинова е мимикрия на вдишване на отговорност, Вигенин съобщи, че сходна мимикрия е необикновена за Българска социалистическа партия . „ Нинова по европейски реши да даде късмет на партията или да удостовери нейния курс, или да избере нов лидер”, акцентира той. Социалистът призна, че той самият не считал, че тя би трябвало да подава оставка, не одобрявал и нападателния метод, по който вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия поискала тази оставка. Това можело да отвлече вниманието на партията от главната цел - локалните избори.

Вигенин съобщи, че не знае дали Нинова сама е взела решението си да подаде оставка. Според него тя желала, в случай че бъде избрана отново, да има явен мандат от партията за себе си. Той посочи, че от евроизборите е станало ясно, че точно Българска социалистическа партия са главната съпротива на ГЕРБ, защото в лявото пространство на процедура нямало друга опция.

По думи на Вигенин всички в партията имали виновност за загубата. „ Европейските избори постоянно са сложни за левите партии, тъй като нашите гласоподаватели не виждат смисъл в тези избори”, изясни той.

Социалистът бе безапелационен, че Българска социалистическа партия несъмнено е претърпяла загуба, само че съгласно него е прекомерно да се приказва за "провал ". „ Получи се резултатът на прегарянето - когато си покрай успеха и правиш всичко допустимо да я постигнеш”, уточни той.

Вигенин посочи, че макар загубата представянето на левицата на актуалните евроизбори е било по-добро, защото печелят един мандат повече. За сметка на това ГЕРБ се показали доста по-слабо, по негови думи, защото депутатите им понижават от 7 на 6, като единият даже не бил от ГЕРБ, визирайки представителя на Съюз на демократичните сили Александър Йорданов. Според Вигенин ГЕРБ не би трябвало да поясняват успеха си като амнистия.

Запитан дали ще има амнистия за самата Нинова, Вигенин съобщи, че той самият е последовател на директния избор на ръководител. „ Нинова постоянно ни е изненадвала с необикновени ходове, които са се оказвали печеливши. Може и в този момент да стане така”, допусна той.

„ На вчерашния Национален съвет на Българска социалистическа партия беше показана нова норма на държание, искане на директен избор, задействане на процедура за избор на ръководител и това значи предпочитание за нова легитимация на досегашните политика, дейности и решения. Няма скандал и няма опълчване. Това, което виждаме като скандал в Националния съвет, е привнесено извън и храни непознати къщи. Сред членовете и измежду структурите няма спор по водената опозиционна политика на партията. Отделни персони провокират този изкуствено основан спор. Затова е нужна нова легитимация на дейностите и решенията “. Това пък е коментарът на вчерашния пленум пред БНР на Весела Лечева, заместник-председател на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “.

Лечева сподели още, че в четвъртък парламентарната група на Българска социалистическа партия ще участва в Народното събрание с импортирани законопроекти, свързани с нова антикорупционна политика, антикорупционно законодателство. Тя напомни за какво левицата напусна пленарната зала в средата на февруари.

„ Излизането ни беше подбудено поради формата на Народното събрание, което не може да създава работещи закони, които да пазят ползите на българските жители. Всички виждат едно съглашателство при приемане на законодателни начинания, лобистки закони. От дневния ред отсъстват значими въпроси за българските жители “, уточни Лечева.

Депутатката съобщи, че всеки може да показа своята визия за ръководство на партията и страната, и да се кандидатира за поста ръководител на Българска социалистическа партия. Така тя разяснява тиражираните в някои медии имена на Мая Манолова и Калоян Паргов като евентуални кандидати за лидерското място.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР