Депутатите от БСП ще поставят в пленарна зала питане какво

...
Депутатите от БСП ще поставят в пленарна зала питане какво
Коментари Харесай

Депутати от БСП питат Борисов за съдбата на реакторите за АЕЦ „Белене“

Депутатите от Българска социалистическа партия ще слагат в пленарна зала запитване какво се е случило с реакторите за АЕЦ „Белене“, откакто България заплати за тях 1,2 милиарда лв.. Това разгласи във вторник депутатът от „БСП Лява България“ за Великотърновския район Весела Лечева.
Тя напомни, че в края на предходната година държавното управление на Бойко Борисов се издължи на „Атомстройекспорт“ след арбитражното решение, само че досега няма никакъв обществен доклад какво се случва с оборудването.

„Доставени ли са в България, употребяват ли се, на склад ли са- никой няма визия къде са тези реактори“, посочи Весела Лечева. Тя и сътрудника й Валентин Ламбев оповестиха, че към тях има изпратени сигнали за концентрацията на огромен обществен запас в дребен брой компании във Великотърновска област.

„Проверяваме достоверността на тези сигнали, които бяха пратени до нас, в пощенските кутии на Народното събрание, обработваме ги и по-късно ще ги оповестим на медиите“, даде обещание Лечева. Тя посочи единствено, че става въпрос за община Лясковец, както и за Разград. Областният водач на Българска социалистическа партия в остарялата столица Петко Тюфекчиев пък добави, че за доста от общините на региона има такива сигнали. Лечева добави, че депутатите от Българска социалистическа партия ще желаят информации и на какви цени върви санирането във Велико Търново и в региона.

„За Стражица разбрахме, че подизпълнителите наемат бригади за малко, които по-късно гонят и вземат нови, като по този начин заобикалят да се разплатят с служащите. Ще проучим тези случаи“, зарече се Лечева. Тя разяснява и това, че съвещанието в понеделник на Консултативния съвет за национална сигурност е било провалено с думите, че това е опит да се обезличи президентската институция.

„Този бойкот от страна на ръководещите и на Борисов евентуално се дължи на това, че той желае да покаже „кой кара влака“ и също така констатациите в отчета на президента очевидно не им харесват, заключи още Лечева.

Кои компании печелят публичните поръчки, има ли измежду тях такива със свързани лица, спечелилите претенденти с най-ниските ценови предложения ли са, както и има ли общински чиновници, които работят с изключение на на заплата и по цивилен контракти са пък питания, които ще зададат на идната сесия общинските съветници на Българска социалистическа партия във Велико Търново. Това съобщи местинят парламентарист и регионален ръководител на Българска социалистическа партия в болярския град Петко Тюфекчиев. Той посочи, че от години в Община Велико Търново има чиновници, които работят „на две заплати“, като извършват дублиращи функционалности.
„Искаме кметът Даниел Панов да ни отговори по какъв метод се изразходва обществения запас на Общината“,  добави Стефан Стефанов, общински началник на социалистите във Велико Търново.
По думите на Тюфекчиев,  Българска социалистическа партия от години прави такива питания, защото не от този мандат на кмета е налице  харчене на общински средства по такива цивилен контракти.
„Ако понижи разходната част за такива цивилен контракти, в случай че се преустановят порочните публични поръчки и се избират най- преференциалните за общината, в случай че някои действия се поемат от общински компании, а не от външни снабдители на услуги, ще има запас и за асфалтиране на улици, и за изработка на нови тротоари“, аргуминтера се Тюфекчиев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР