Депутатите окончателно приеха промени в Кодекса за социално осигуряване, според

...
Депутатите окончателно приеха промени в Кодекса за социално осигуряване, според
Коментари Харесай

Окончателно: До 2023 г. ще се избира по коя формула да се изчисляват пенсиите

Депутатите дефинитивно одобриха промени в Кодекса за обществено обезпечаване, съгласно които ще има временен интервал до 1 януари 2023 година, в който възрастните хора ще могат да избират дали пенсиите им да се пресмятат по остарялата или новата формула.

Промените в кодекса плануват новите пенсионери да имат опцията да включват в изчисляването на пенсията си прихода за трите най-благоприятни години преди 1997 година

В края на предходната година депутатите одобриха нова формула за пресмятане на пенсиите, която планува да се взимат поради единствено осигуровките от 2000 година насам. След взетото решение Национален осигурителен институт пресметна, че 37% от осигурилите се жители ще взимат по-малко в сравнение с, в случай че пенсиите им са изчислени по остарялата формула.

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди да се обмислят промени в закона, които да подсигуряват, че няма да има ощетени пенсионери. Законопроектът с измененията след това бе импортиран от депутати от ПГ на ГЕРБ.

Промените дават правна опция на лицата при пенсиониране да изберат дали при пресмятане на коефициента да вземат участие и интервалите, които с измененията беше решено да отпаднат. 

Така възрастните ще избират дали пенсиите им да се пресмятат на база трите им най-хубави години преди 1997 година, както и интервала 1997 – 1999 година, или единствено това, на което са се осигурявали след 1999 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР