Депутатите окончателно приеха Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

...
Депутатите окончателно приеха Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ)
Коментари Харесай

Окончателно: НИМХ отива в МОСВ

Депутатите дефинитивно одобриха Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да мине под крилото на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Припомняме, до момента Национален институт по метеорология и хидрология беше под шапката на Министерство на образованието и науката (МОН), преместено там от Българска академия на науките след поредност от митинги на чиновниците.

Народните представители поспориха още веднъж за това какъв собственик на Национален институт по метеорология и хидрология ще е екоминистърът, по какъв начин ще действа институтът и кой и по какъв метод ще избира генералният шеф на Национален институт по метеорология и хидрология.

По време на дебатите вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов съобщи, че народните представители няма потребност да упражняват към рецензия върху служебното държавно управление за това какви законопроекти е внесло. Сандов прикани депутатите да се концентрират и да вървят напред.

Сандов се надява посредством разговор с учените в Национален институт по метеорология и хидрология да реализират синхрон сред изпълнителната власт и научната организация. Ако министърът няма никакви връзки към Национален институт по метеорология и хидрология на процедура аз не мога по никакъв метод да въздействам върху някои от процесите. Ако се случи нещо по някаква причина и шефът на Национален институт по метеорология и хидрология не е шеф, и научният институт не предлага подобен, Министерство на околната среда и водите оставя във висящо състояние, посочи екоминистърът.
 Национален институт по метеорология и хидрология стопират митингите, само че са подготвени за нови
Национален институт по метеорология и хидрология стопират митингите, само че са подготвени за нови

Не желаят да бъдат политически обвързани

Национален институт по метеорология и хидрология не е единствено научна организация, само че институтът е и академична организация. Той прикани да се гледа в целокупност на институцията . Аз ще се преценявам с това, което самият теоретичен колектив има като предложение за общоприет шеф на Национален институт по метеорология и хидрология, само че не може това да е единственото определящо и аз да се трансформира в гумен щемпел, разяснява Сандов

В ролята си на добър собственик Борислав Сандов ще има ангажимент към цялото общество, което да бъде задоволявано с научни и приложни данни.

Депутатът от Има Такъв Народ Ива Митова съобщи, че параграф 7 разбунил духовете в последните няколко седмици с прекосяването на Национален институт по метеорология и хидрология от МОН в Министерство на околната среда и водите. Нито има обединение, вливане или делене, а просто прекосяване от едно юридическо лице в друго, уточни тя.
 Национален институт по метеорология и хидрология: Правителството е младо и не знае какво вършим
Национален институт по метеорология и хидрология: Правителството е младо и не знае какво вършим

Научната конструкция би трябвало да има право на преразпределението на бюджета

Бившият учебен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Красимир Вълчев настоя, че Национален институт по метеорология и хидрология извършва функционалности по повод обслужване на изпълнителната власт и не е правилно, че институтът е отказвал възлагане на задания. Министърът има обвързана подготвеност с Национален институт по метеорология и хидрология като може да откаже или да одобри от научния съвет на Национален институт по метеорология и хидрология предлагането за общоприет шеф, сподели Вълчев.

Той уточни, че няма никаква политическа офанзива по преместването на Национален институт по метеорология и хидрология, а се надява екоминистърът да бъде виновен принципал за нарастване на възнагражденията в Национален институт по метеорология и хидрология. Ако вие осигурите разноските за личен състав, Национален институт по метеорология и хидрология си дефинират възнагражденията, посочи някогашният учебен министър.

Депутатът от Движение за права и свободи Джевдет Чакъров добави, че откакто ще бъде трансфериран Национален институт по метеорология и хидрология в Министерство на околната среда и водите, то институтът би трябвало да резервира статуса си на научна конструкция и да действа в подобен формат, наличие и дух. Структурата и действието на Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да се резервира, настоя Чакъров.

По думите му генералният шеф на Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да се избира от учените от института, а не от министъра на околната среда и водите с мотив, че работещите в Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да могат да носят отговорност.
 Национален институт по метеорология и хидрология не желае да се мести в Министерство на околната среда и водите
Национален институт по метеорология и хидрология не желае да се мести в Министерство на околната среда и водите

Извън МОН институтът няма да може да е научна организация

Николай Дренчев от " Възраждане " настоя да остане преместването на Национален институт по метеорология и хидрология в Министерство на околната среда и водите за различен миг и да не се бърза. Бъркаме малко повърхностно и бързо и не виждам никаква причина да го вършим, добави той. От " Възраждане " желаят Национален институт по метеорология и хидрология да остане с принципал МОН и когато видят рационални причини и изцяло законодателство в неговата цялост и процедурата е спазена, тогава да се пристъпи към смяна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР