Депутатите окончателно гласуваха промените в Изборния кодекс, внесени от Има

...
Депутатите окончателно гласуваха промените в Изборния кодекс, внесени от Има
Коментари Харесай

Депутатите приеха окончателно поправките в Изборния кодекс след 13 часа обсъждане

Депутатите дефинитивно гласоподаваха измененията в Изборния кодекс, импортирани от " ИТН ". Това стана след 13 часа диспути в четвъртък и доста кавги в пленерна зала, траяли до среднощ. Новите изборни правила ще важат за предстоящите предварителни парламентарни избори през юли.

Вотът ще бъде проведен от нова Централна изборна комисия, в която ще вземат участие единствено 15 членове (вместо досегашните 20 човека), препоръчани от шестте партии в 45-ия парламент и назначени по процедура на президента.

В секциите с 300 и повече гласоподаватели ще се гласоподава единствено с машини. В дребните секции, които са главно в селата, както и при непредвидени условия, ще се гласоподава с хартиени бюлетини.

Машини ще има и в огромните секции зад граница. В чужбина обаче няма да има гласоподаване по пощата, нито опция за избор на депутати от съответна листа, защото няма да има специфичен изборен регион. Но ще има нови правила за формиране на секции, поради които би трябвало да отпадне ограничаването за 35 секции в страни отвън Европейски Съюз. След няколко абсурда обаче се разбра, че има несъгласие в текстовете на Изборния кодекс, които не са изменени при гласоподаване и разкриването на повече секции в чужбина може да не стане факт.

Поставените под карантина поради ковид ще могат да гласоподават от мястото, на което са изолирани, както и да подават заявки за гласоподаване с преносима урна и в деня на вота. Заявленията за гласоподаване по сегашен адрес към този момент ще се подават не в общините, а в ГРАО и то онлайн.

Видеонаблюдение на отчитането на резултатите ще има, само че единствено от покровители, защото при гласуванията някои от текстовете бяха отхвърлени и евентуално няма да се включват камерите в учебните заведения.

Ето и детайлности за измененията, дебатите и свадите при гласуването на на измененията в Изборния кодес в четвъртък:

Пропорционалната система за избори за депутати до произвеждането на първите постоянни избори

Парламентът одобри предлагането на ПГ " ИТН " пропорционалната изборна система за избори за народни представители да се ползва до произвеждането на първите постоянни избори за народни представители след влизането в действие на този закон.

ГЕРБ предложи мажоритарен избор още на идващите парламентарни избори, само че предлагането беше отхвърлено. Мотивът против него беше, че това не може да се направи за един ден.

Несериозно е в " Преходни и заключителни разпореждания " да се трансформира цяла система за гласоподаване, разяснява Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

Според Българска социалистическа партия мажоритарната система не е подобаваща за България. Вие внасяхте тези закони по този начин, че да не се одобряват, обърна се Крум Зарков към ГЕРБ, които за следващ път повториха, че от дълго време оферират мажоритарен избор, за какъвто са се оповестили хората на референдума от 2016 година.

Депутатите одобриха в 14-дневен период от влизането в действие на този закон президентът да назначи нови членове на Централната изборна комисия. Мандатът на членовете на ЦИК се приключва от деня на назначението на новите членове.

Народните представители отхвърлиха опцията за гласоподаване по пощата. Те не одобриха предлагането на вносителите от ПГ " ИТН ", с което се регламентира гласоподаване по пощата. Предложението на вносителите бе отхвърлено от депутатите в пленарната зала със 74 гласа " за ", 87 - " срещу ", и 57 - " въздържал се ".

Текстът по вносител предвиждаше: на първите избори за народни представители, след влизането в действие на този закон, Централната изборна комисия, в случай че е допустимо да провежда, взаимно с Министерството на външните работи, гласоподаване по пощата отвън страната за гласоподаватели с сегашен адрес в страна, в която се гласоподава по пощата. При подозрения за сигурността и честността на изборния развой, Централната изборна комисия да може да приключва пощенското гласоподаване, предвиждаха отхвърлените текстове.

Радомир Чолаков /ГЕРБ-СДС/ уточни, че с това предложение вносителите признават, че не имат вяра, че е допустимо да има гласоподаване по пощата, и не имат вяра, че гласуването по пощата може да бъде почтено.

Без гласоподаване в чужбина, макар че го сътвориха

Народните представители отхвърлиха първото пробно отдалечено електронно гласоподаване да се организира на изборите за президент и вицепрезидент на републиката през 2021 година Те отхвърлиха на второ четене текста от измененията в Изборния кодекс и при прегласуването със 67 гласа " за ", 9 - " срещу ", и 137 - " въздържал се ".

Народните представители не поддържаха и методиката за установяване на резултатите и систематизиране на мандатите, която уреждаше броя на мандатите от регион " Чужбина ". Предлагаше се броят на гласувалите отвън страната на последните избори за Народно заседание да се разделя на тежестта на един мандат и изборният регион отвън страната да получава толкоз мандати, колкото е цялата част на полученото при делението частно. Предложените разпореждания бяха отхвърлени със 67 гласа " за ", 8 - " срещу ", и 139 - " въздържал се ".

Казано с думи елементарни - не се основава регион " Чужбина ", изясни на процедура заместник-председателят на Народното събрание Татяна Дончева при подлагане на гласоподаване на препоръчаната методика, която не се поддържа от правната комисия.

Парламентът реши да работи в грях

Преди това депутатите отхвърлиха предложение за преустановяване на съвещанието и продължиха с второто четене на измененията в Изборния кодекс, импортирани от ПГ " ИТН ".

" От 18 часа по канон към този момент е Разпети петък. И всеки православен християнин в залата на може да работи без да изпадне в грях ", уточни Любен Дилов-син /ГЕРБ-СДС/ и предложи пленарното съвещание да бъде прекъснато.

На два пъти обаче неговото искане бе отхвърлено. В поддръжка на Дилов и християнските догми гласоподаваха единствено депутатите от ГЕРБ-СДС.

Заместник-председателят на Народното събрание Татяна Дончева, която сега управлява съвещанието, първо отхвърли да подложи предлагането на гласоподаване, защото преди няколко часа Народното събрание е решил да работи до привършване на дневния ред, само че след възражения в залата го подложи на гласоподаване.

Искането за преустановяване на съвещанието беше отхвърлено и при прегласуването със 76 гласа " за ", 97 " срещу " и 31 " въздържал се " и депутатите продължиха да гласоподават измененията в " Изборния кодекс ".

Два часа дебатиха за машинното гласоподаване

Преди това депутатати поддържаха въвеждането на напълно машинно гласоподаване в изборни секции в страната с над 300 души. Гласуването с хартиена бюлетина ще се позволява единствено по изключение. Предложението за машинно гласоподаване бе признато със 115 гласа " за ", 73 - " срещу ", и 32 - " въздържал се ". Дебатираха по текстовете бяха в продължение на близо два часа.

Христо Гаджев /ГЕРБ-СДС/ съобщи, че с тези разпореждания, в страната, в секции с над 300 гласоподаватели, ще гласуваме с машини, а в огромните секции в чужбина с над 300 подадени заявки ще се гласоподава с бюлетини.

В хода на съвещанието, след направена техническа записка от ръководителя на Народното събрание Ива Митева / " ИТН " /, текстовете за чужбина бяха прегласувани. Народните представители одобриха машинното гласоподаване да бъде регламентирано и за секциите отвън страната с над 300 гласоподаватели.

По време на разискванията депутатите от ПГ ГЕРБ-СДС остро възразиха против отнемането на правото на избор на гласоподавателя да гласоподава с хартиена бюлетина. Анна Александрова /ГЕРБ-СДС/ бе безапелационна, че отнемането на правото на книжен избор, е противоконституционно.

ПГ на Движение за права и свободи поддържа предлагането на " ИТН ", само че отбрани опцията за гласоподаване с хартиени бюлетини, като предложи публицистична корекция, с която гласоподавателите устно да могат да изразят волята си да гласоподават с хартия. Предложението бе направено от Хамид Хамид, само че не бе признато в пленарната зала.

Тошко Йорданов, ръководител на ПГ " ИТН ", съобщи, че в случай че се одобри предлагането на Движение за права и свободи, нищо няма да се промени.

Или би трябвало да има стопроцентно машинно гласоподаване, което поставя завършек на следения избор, или остава остарелият вид, в който има следен избор. Тук има две партии, които желаят да има хартия, жителите могат да си вършат изводите сами, сподели той.

Любен Дилов /ГЕРБ-СДС/ попита, какъв е казусът да може да се гласоподава и с хартия, и с машина. Например, в случай че религията не ми разрешава да докосвам машина, какво вършим? - попита Дилов. Ако съм пастафарианец, какво вършим, попита той.

Любомир Каримански / " ИТН " / засегна въпроса с дигитализацията и инсталирането на суперкомютър в България. Имам чувството, че някак си тук, в междинната част на залата, имате чип от " Правец 82 ", изостанал подобен, който не може да реалокира най-малко една стъпка напред нещата с машинното гласоподаване, съобщи Каримански.

Даниел Митов /ГЕРБ-СДС/ съобщи, че и най-напредналата страна в процеса на цифровизация, не е лишила жителите си от правото да гласоподават с хартиени бюлетини.

Председателят на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ цитира данни от последните парламентарни избори на Централната изборна комисия, съгласно които, там, където е имало опция да се гласоподава с машини, по-малко от 30 % от гласоподавателите са дали своят вот с тях. Карадайъ настоя Народното събрание да се съобрази с волята на гласоподавателите и да даде опция да има и хартиено гласоподаване.

Мартин Димитров / " Демократична България " / отговори на думите на Карадайъ и уточни, че в деня на изборите, в цели области в страната машинното гласоподаване е било спряно.

Ако желаеме да променим България, да има по-голяма представителност, хората да гласоподават, би трябвало да поемем по пътя на дигитализацията, разяснява Димитров. Той уточни, че в 16 страни от Европейски Съюз има гласоподаване по пощата. Според него следва да се реализира консенсус за стъпките на дигитализацията, която да стартира с въвеждането на машинно гласоподаване, след което да се вкара гласоподаване по пощата и отдалечено електронно гласоподаване.

Мария Капон / " Изправи се!Мутри вън! " / разяснява, че в случай че има даже един български жител, който не може да се оправи с машината, е обикновено да се мисли да има вид и за хартиена бюлетина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР