Депутатите одобриха въвеждането на задължителна съдебна медиация по определени граждански

...
Депутатите одобриха въвеждането на задължителна съдебна медиация по определени граждански
Коментари Харесай

Депутатите одобриха задължителна съдебна медиация по определени дела

Депутатите утвърдиха въвеждането на наложителна правосъдна медиация по избрани цивилен и търговски каузи, приемайки на първо четене промени в Закона за медиацията. Против гласоподаваха единствено депутатите от " Възраждане ".

 

С измененията спорещите страни ще бъдат задължени да вземат участие в среща с посредник, само че не и да реализират съглашение. При несъблюдение, ще бъдат налагани наказания.

 

Препращане на спор към медиация може да се извърши еднократно. За да стартира процедурата, би трябвало да има предписание на съда.

 

Предвижда се основаване на правосъдни центрове за медиация.

 

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков изясни кои каузи ще бъдат наранени от измененията.

 

" Това са разводите по член 49 от Семейния кодекс, разрешаването на разногласия по отношение на упражняването, разпределение на прилагане на личната движимост по Закона за собствеността, парични вземания по същия закон, делбата и други каузи, които доста постоянно се проточват в съдилищата без необикновен триумф.

 

В комерсиалното право сме планували погашение на цената на дружествен дял при преустановяване на присъединяване в сдружение с лимитирана отговорност. Същото важи и за отговорността на шефа или инспектор на сдружение с лимитирана отговорност за породени на сдружението вреди ".

 

Законопроектът е включен в Националния проект за възобновяване и резистентност.

 

Парламентът разисква две проекторешения, свързани с Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Това планува точка трета от дневния ред за работа на народните представители.

 

Депутатите ще продължат с разглеждането на план на решение за задължаване на Министерския съвет да предприеме всички нужни дейности за сформиране на нов Национален проект за възобновяване и резистентност. Вносители на плана са Костадин Костадинов („ Възраждане “) и група народни представители. Народното заседание ще разиска и план на решение за задължаване на Министерски съвет да промени Плана за възобновяване и резистентност в част енергетика, препоръчано от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.

 

Миналата седмица народните представители разискаха какво може да се направи за опазване на въглищните централи по повод на проекторешението, импортирано от " Възраждане ". До гласоподаване на проекторешението не се стигна поради привършване на времето на пленарното съвещание. 

 

От " Възраждане " желаеха предоговаряне на ПВУ в частта за декарбонизация в енергийния бранш и либерализацията на пазара на електрическа сила на дребно. От ГЕРБ-СДС поддържаха предоговаряне на цели по Плана в частта енергетика. От " Продължаваме Промяната " предложиха България дружно с Румъния и Гърция да издейства дерогация на уговорките за понижаване на излъчванията на въглищните централи, както и да се одобри нова енергийна тактика на страната.

 

Вчера пленарната зала отхвърли искането на " Продължаваме Промяната " (ПП) в програмата за четвъртък да бъде включено и импортираното от тях проекторешение, обвързвано с ПВУ. Никола Минчев настоя трите плана да бъдат прегледани през днешния ден, само че предлагането му за включване в дневния ред бе отхвърлено с 90 гласа " за ", 10 " срещу " и 91 " въздържал се ", след прегласуване.

 

От Политическа партия предложиха Народно събрание да одобри план на решение за правене на позиция на България и иницииране на срещи с Румъния и Гърция, по отношение на отразяването на последствията от войната в Украйна върху енергийната сигурност в района и Националния проект за възобновяване и резистентност, само че предлагането им не бе признато. 

 

Искра Михайлова от " Възраждане " пък сподели, че предлагането на Политическа партия е неприемливо и е размиване на дебата, с цел да не може в пленарна зала да вземат съответното решение за опазване на въглищните комплекси.

 

Днес в програмата е и първо гласоподаване на промени в Закона за медиацията, в Гражданския процесуален кодекс и в Закона за електронното ръководство. На второ четене депутатите ще обсъдят промени в Закона за енергетиката, както и Законопроект за компенсиране на разноските на потребителите на моторни.

 

Народното събрание ще прегледа план на решение за възлагане на Министерски съвет осъществяване на договаряния с държавното управление на Съединени американски щати по отношение на подписване на Междуправителствено съглашение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ с технология AP1000. Проектът е импортиран от Делян Добрев и група народни представители.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР