Депутатите одобриха въвеждането на задължителна съдебна медиация по определени граждански

...
Депутатите одобриха въвеждането на задължителна съдебна медиация по определени граждански
Коментари Харесай

Задължителна съдебна медиация по определени дела

Депутатите утвърдиха въвеждането на наложителна правосъдна медиация по избрани цивилен и търговски каузи, приемайки на първо четене промени в Закона за медиацията. Против гласоподаваха единствено депутатите от „ Възраждане “.

С измененията спорещите страни ще бъдат задължени да вземат участие в среща с посредник, само че не и да реализират съглашение. При несъблюдение, ще бъдат налагани наказания.

Препращане на спор към медиация може да се извърши еднократно. За да стартира процедурата, би трябвало да има предписание на съда.

Предвижда се основаване на правосъдни центрове за медиация.

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков изясни кои каузи ще бъдат наранени от измененията.

Това са разводите по член 49 от Семейния кодекс, разрешаването на разногласия по отношение на упражняването, разпределение на прилагане на личната движимост по Закона за собствеността, парични вземания по същия закон, делбата и други каузи, които доста постоянно се проточват в съдилищата без необикновен триумф.

В комерсиалното право сме планували погашение на цената на дружествен дял при преустановяване на присъединяване в сдружение с лимитирана отговорност. Същото важи и за отговорността на шефа или инспектор на сдружение с лимитирана отговорност за породени на сдружението вреди, сподели Зарков.

Законопроектът е включен в Националния проект за възобновяване и резистентност.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР