Депутатите одобриха предложението на Министерския съвет за отпускането на пожизнени

...
Депутатите одобриха предложението на Министерския съвет за отпускането на пожизнени
Коментари Харесай

Лили Иванова и още 7 изтъкнати творци ще получат пожизнени пенсии

Депутатите утвърдиха предлагането на Министерския съвет за отпущането на пожизнени парични награди на осем създатели за особени заслуги към българската страна и нацията. Предложението беше импортирано от министъра на културата Боил Банов на съображение на членове от Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската страна и нацията.

Пожизнена пенсия в размер на 700 лева месечно ще получават Лили Иванова, проф. Анатоли Кръстев - музикант и възпитател, Анжел Вагенщайн - публицист и сценарист, Георги Дюлгеров - режисьор и сценарист, Иван Стайков - музикант и стихотворец, Иван Иванов - стихотворец и Христо Ганев - режисьор и сценарист.

Народното събрание утвърди и пожизнена премия от 500 лева месечно да получи Андрей Дреников - композитор и музикант, за изключителните му достижения и за цялостния му принос в региона на културата.

Пожизнените парични награди за създатели бяха основани през 2013 година след серия репортажи за Борис Гуджунов, който беше тежко болен и без пенсия. Той, както и всички естрадни реализатори се оказаха без платени осигуровки за повече от 10 години, защото документите, защитавани от тогавашната Концертна дирекция, са изчезнали.

"Хора, които са дали ужасно доста на българската просвета, нематериалност и нация е обидно да получават мизерни пенсии и да карат недостойни старини ", уточни Вежди Рашидов, ръководител на комисията по просвета в Народното събрание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР