Депутатите одобриха окончателно промените в закона за противодействие на корупцията.

...
Депутатите одобриха окончателно промените в закона за противодействие на корупцията.
Коментари Харесай

Окончателно антикорупционната комисия се разделя на две

Депутатите утвърдиха дефинитивно измененията в закона за противопоставяне на корупцията. С него досегашната КПКОНПИ се разделя на две и се основава нова Комисия за противопоставяне на корупцията, която ще проверява лицата, заемащи високи обществени длъжности.

Народните представители записаха, че членовете на новия орган би трябвало да бъдат определени до 3 месеца от влизането на закона в действие.

Комисията ще се състои от 3-ма индивида като всеки би трябвало да има или юридическо, или икономическо обучение. Членовете ще би трябвало да имат стаж от седем години юридически стаж или седем години професионален опит в службите за сигурност.

Всеки един от членовете на Антикорупционната комисия ще ръководи комисията по един път.

Новата антикорупционна комисия ще изисква позволение за потребление на специфични разследващи средства и на служители на реда под прикритие

Реформата на антикорупционната комисия е наложителна, с цел да може страната ни да извърши изискванията по Плана за възобновяване и резистентност.

„ Антикорупционната комисия ще стартира да действа, когато бъдат определени нейните членове – т.е. до три месеца “, сподели Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

След решението Делян Пеевски от Движение за права и свободи съобщи, че е бил признат най-хубавият вид на този закон. Пеевски сподели, че новата антикорупционна комисия ще има облекчена конструкция, извънредно самостоятелен шеф на дирекция с огромни пълномощия, което да разреши да сезира и българската, и европейската прокуратура. Според Пеевски това демонстрира, че ще има самостоятелен човек, който няма да сортира сигналите.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР