Депутатите одобриха окончателно още ред промени в Закона за здравето

...
Депутатите одобриха окончателно още ред промени в Закона за здравето
Коментари Харесай

Окончателно: Учебната година ще завърши онлайн

Депутатите утвърдиха дефинитивно още ред промени в Закона за здравето и набелязаха ограничения, които ще продължат да работят у нас за противопоставяне на разпространяването на COVID-19 и превъзмогване на икономическите последствия от заболяването.
Учебната година ще приключи онлайн
Учебната година ще приключи отдалечено, а изпитите за външно оценяване след IV и X клас няма да се проведат. В началото на идната образователна година тестванията ще могат да се проведат, с цел да се мери равнището на учениците. Приемът на единадесетокласници от обединени учебни заведения в други ще става единствено с оценките от дипломата за приключен десети клас.
Остават обществени ограничения
В идващите месеци остават и обществените ограничения, измежду които ориентираната към работодателите мярка 60:40. До 2 месеца неплатен отпуск за тази година пък ще се считат за трудов стаж.
Освен това, депутатите дадоха опция до 6 месеца след изключителното състояние да се изплащат обезщетения от 290 лева за засегнатите от него хора. „ За “ текста гласоподаваха 101 народни представители, „ срещу “ – 1 и „ въздържали се “ – 10, с което той бе признат. Първоначалното предложение бе срокът за това да бъде 2 месеца след приключване на изключителното състояние, само че то се промени. Предложението за това направи депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова.
Окончателният текст гласи, че със период до 6 месеца след анулацията изключителното състояние Агенцията по заетостта превежда отплата в размер от 290 лева за избрани категории лица, подлежащи на обезпечаване по реда на Кодекса за обществено обезпечаване според критерии и условия с акт на министерския съвет.
Средствата ще се превеждат по банков път на съответният застраховател, самоосигуряващо се лице. Те са за средства за сметка на европейските структурни и европейски фондове.
„ Смятам, че тази публицистична корекция ще бъде по-благоприятна и ще даде опция за по-дълъг интервал от време да се изплаща тази отплата, в случай че е належащо “, изясни предлагането си Светлана Ангелова от ГЕРБ.
Задължителна изолираност и карантина
На наложителна изолираност ще подлежат всички заболели от заразни болести. Остава и карантината за потвърдени контактни на тях лица. Всички хора, които влизат в страната, също ще подлежат на 14-дневна карантина.
Глобите остават
След 13 май органите на реда ще продължат да глобяват всички извършители с от 300 до 1000 лв., а при наново нарушаване сумата скача от 1000 до 2000 лв.. Остава и глобата за неспазване на наложителната изолираност на заболели и потвърдени контактни на тях лица – 5000 лв.. Очаква се глобите да продължат да бъдат в действие най-малко още два месеца след приключването на периода на изключителното състояние.
Отлагат с до два месеца новите цени на тока
Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ може да отсрочи с до два месеца решението си за нови цени на електрическата енергия, реши Народното събрание. Предложението в Преходните и заключителни разпореждания на измененията в Закона за здравето беше признато със 125 гласа " за ", без " срещу " и въздържали се.
За гарантиране на енергийната сигурност ценовият/регулаторният интервал, който завършва на 30 юни 2020 година за цените на сдруженията в бранш " Електроенергетика ", може да се удължи със период до два месеца, считано от датата на приключване на интервала. При удължение на периода, Комисията за енергийно и водно контролиране се произнася по заявките за одобряване на цени, подадени от енергийните предприятия до влизането в действие на този закон, записаха депутатите.
Депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков разяснява, че левицата поддържа този параграф, защото това е една от доста дребното същински антикризисни ограничения, които се плануват в закона, а точно - отсрочване на предстоящото повишаване на електрическата енергия най-малко с два месеца. Той уточни, че приказва за повишаване, тъй като в медиите е изтекла информация за настояванията на електроенергийните сдружения за повишение на цените.
Сроковете, спрели по време на изключителното състояние по Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, не престават да текат след приключването на 7 дни от обнародването на актуалните промени в " Държавен вестник ", записаха още депутатите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР