Депутатите одобриха на второ четене промените в Закона за защита

...
Депутатите одобриха на второ четене промените в Закона за защита
Коментари Харесай

Комисията за защита на потребителите ще може да следи колекторските фирми

Депутатите утвърдиха на второ четене измененията в Закона за отбрана на потребителите, които ще разрешат на Комисията за отбрана на потребителите да усъвършенства координацията и съдействието при следствието на трансгранични нарушавания в онлайн пространството.

От Асоциацията за отбрана на потребителите от месеци упорстват Комисията по правни въпроси към Народното събрание да сътвори правила за мониторинг и надзор над компаниите за събиране на вземания посредством специфичен закон, който да контролира активността им. Асоциацията предложи да се разширят пълномощията на КЗП за наблюдаване на активността на колекторските компании. Те постоянно употребяват нелоялни практики, които включват операции, закани и заблуждение на длъжниците, които също са консуматори.

След признатата през днешния ден мярка Комисията ще може да разпорежда блокиране на уеб сайтове като последна мярка, да желае от доставчиците на хостинг услуги унищожаване на наличие от уеб сайтове или ограничение на достъпа до онлайн магазини, в случай че търговците всеобщо нарушават правата на потребителите и сами не отстранен от уеб страницата неточните си търговски практики.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР