Депутатите одобриха на първо четене Закона за ВЕИ на 25

...
Депутатите одобриха на първо четене Закона за ВЕИ на 25
Коментари Харесай

Перките на раздора: Вятърната енергия в Черно море

Депутатите утвърдиха на първо четене Закона за ВЕИ на 25 януари 2023 г. 

Какво споделят съперниците на концепцията?

 

Според Борислав Гуцанов, народен представител от коалиция „ Българска социалистическа партия за България “, в случай че бъдат сложени перки в морето, туристическата промишленост ще бъде унищожена. " В Италия, Франция, Испания, Турция, Гърция такива ветропаркове няма ", акцентира Гуцанов.

 

По думите му перки са сложени в северните морета, само че там никой не върви на плаж. Той акцентира още, че с туризма се изхранват над 250 хиляди души у нас, до момента в който с ветропарковете ще бъдат ангажирани най-много хиляда.

 

" Изграждането на паркове ще повлияе отрицателно и на морската флора и фауна, по тази причина риболовците би трябвало да бъдат подкрепени в желанието им да запазят поминъка си ", твърди Гуцанов. Той акцентира, че всеки вложител ще се стреми да слага перките колкото може по-близо до брега, тъй като в противоположен случай би трябвало да влага доста пари за прокарването на кабели до сушата.

 

" За потребителите това също не е преференциално, тъй като таксата за транспорт на сила ще скочи ", сподели депутатът. Той дефинира проектозакона като " брутално лобистки ", какъвто не е внасян в Народното събрание през последните 30 години. Гуцанов изрази вяра, че вносителите му ще " проявят здрав разсъдък " и ще го отдръпват преди второ четене.

Позицията за отдръпването на закона бе подкрепена напълно и от Емил Милев, ръководител на рибарското съдружие " Черноморски изгрев ". Той акцентира, че никой не е търсил позицията им като заинтригувана страна при внасянето на плана в Народното събрание. По думите му риболовците в страната са единни в позицията си и на идната кръгла маса по тематиката в София на 6 февруари ще я защитят. 

 

За отдръпване на проектозакона се разгласи и Станислав Стоянов от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци. Според него туристическият отрасъл също е обединен в отрицателното си отношение към слагането на перки в морето и е подготвен да отстоява позицията си. 

 

Какво споделят вносителите?

 

Един отвносителите на законопроекта е депутатът от ПП-ДБ Ивайлов Мирчев.

 

" В Черно море ще може да се създава сила от вятър. Потенциалът от офшорен вятър в българската част на Черно море е сред 65-116 GW (за съпоставяне двата реактора на АЕЦ " Козлодуй " са общо малко над 2 GW). Вятърните турбини работят в 46% (тези в АЕЦ-а в 90%) от времето през годината, което ги прави благонадежден източник на сила ", уточни той във Фейсбук при приемането на плана на закон.

 

" Депутати от " Възраждане " и Българска социалистическа партия показаха опасения, че по този начин ще съсипем туризма и риболова. Поредни лъжи. Това, което тормози съветските проксита в Народното събрание е, че България ще създава сила със личен запас, без да се постанова да зависи под каквато и да е форма от Русия ", споделя още той.

" Нужно е да се опровергаят лъжите, които циркулират, подклаждани от Българска социалистическа партия и " Възраждане ":

Лъжа 1: " Перките ще се виждат от брега и ще убият туризма ни ".

Реалност: Вятърните турбини няма да се виждат от брега - те са ситуирани на 20 до 50 км във вътрешността в морето. Ако нещо пречи на туризма ни, то това е бетонът по Черноморието.

Лъжа 2: " Това ще убие риболова ".

Реалност: Отстоянието сред перките е 1 км, т.е. могат да минават риболовен кораби и да слагат риболовен мрежи, без да се пречи на естествения лов на риба.

Лъжа 3: " Перките ще се слагат на пътя на Via pontica и ще унищожат птиците ".

Реалност: Турбините са на 20-50 км във вътрешността в морето, надалеч от маршрута на птиците, които летят наоколо до крайбрежията.

Лъжа 4: " Турбините ще унищожат биоразнообразието в Черно море ".

Реалност: Няма заплаха за морски жители, тъй като преди слагането им се пуска специфичен сонар, който ги гони за интервала на строителството. След това постаментите се трансформират в разплодник на риби, тъй като по тях полепват и се развиват треви, мъхове и миди, които притеглят риба от цялото море.
България досега е единствената страна в Европа без закон допускащ слагане на перки в морето. Румъния ни изпревари и в румънската част на Черно море към този момент се развиват планове за над Евро 2 млрд ".

" Очакването ни е законът да бъде дефинитивно признат през февруари, а към 2030 година да проработят първите вятърни турбини ", показва Мирчев.

Какво споделя държавното управление?

 

министърът на околната среда и водите Юлиян Попов определи офшорна вятърна сила в Черно море като доста добра концепция, само че съобщи, че не виждам сериозна вероятност за перки в морето преди края на това десетилетие.

 

Той уточни, че е един от хората, които са разпространявали концепцията за вятърни централи в Черно море още през 2018 година:

 

" Това е доста добра концепция по принцип, обаче аз не виждам сериозна вероятност за офшорна вятърна сила, т. е. перки в морето, преди края на това десетилетие, най-вероятно в края на идващото десетилетие, просто тъй като технологията би трябвало да се развие още и би трябвало да премине през невероятни обществени съвещания и с това желая да успокоя всички риболовци и туристическия бизнес, че нищо няма да стане за сметка на тях ", разясни министър Юлиян Попов.

" Сигурен съм в това, тъй като и в този момент процедурите за екологични оценки, целият развой на одобрение на сходни големи инженерни уреди е извънредно тежък и дълъг “, разяснява Попов и съобщи, че никой няма да допусне да се унищожи една промишленост за сметка на друга.

 

ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР