Депутатите одобриха на първо четене Закона за мерките по време

...
Депутатите одобриха на първо четене Закона за мерките по време
Коментари Харесай

Законът за извънредното положение приет на първо четене. БСП се въздържаха

Депутатите утвърдиха на първо четене Закона за ограниченията по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март. Ограниченията, целящи предотвратяване на популацията и превъзмогване на последствията от болестта с COVID-19, поучиха поддръжката на 129 народни представители, 70 гласоподаваха с " въздържал се " - най-много от Българска социалистическа партия. 

Със законопроекта се вкарват 9 противоепидемични ограничения: 

1. Забраняват се посещения на увеселителни и игрални зали, нощни заведения, питейни заведения, заведения за хранене, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и огромни търговски центрове вид МОЛ, като се изключи банковите и застрахователните офиси, питателните магазини и аптеките в тях. На заведенията за хранене и заведенията за бързо обслужване се позволяват доставки на адрес при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия. Неупоменатите действия не престават да действат по досегашния ред при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия.

2. Забраняват се образователните занятия и всички извънкласни мероприятия, не разрешават се визитите на децата в детските ясли и детските градини, както и всевъзможни групови форми на активност и работа с деца и възпитаници отвън системата на предучилищното и учебното обучение, които се провеждат и организират от физически и юридически лица, без значение от правно-организационната им форма.

3. Сред препоръчаните ограничения са и българските жители, планиращи пътувания отвън страната, наложително да подписват медицински застраховки.

4. Предлага се всички работодатели според от спецификата и опциите на съответната трудова активност да вкарат отдалечена форма на работа за чиновниците си, определяне на ненапълно работно време, прилагане на заплатен или неплатен годишен отпуск. Промените в трудовото законодателство включват още опция работодателят да има право да даде платения годишен отпуск на служащия или служителя и без негово единодушие, в това число на подобен, който не е придобил 8 месеца трудов стаж. Ако бременна, кърмачка, уединен родител, чиновник с 50 и повече % нетрудоспособност или различен предпазен по Кодекса на труда, самичък изиска да излезе в отпуск при изключително състояние, работодателят е задължен да го позволи. Промените в Кодекса за обществено обезпечаване обезпечават опцията за практикуване на осигурителни права и подсигуряват правото на парични компенсации, помощи и пенсии на жителите.

5. Законът планува до прекратяването на изключителното състояние всички процесуални периоди по висящите правосъдни, арбитражни, административни и изпълнителни производства да стопират да текат. Изключение ще вършат тези по наказателните производства.

6. Спира се налагането на запори на банкови сметки на физически лица, на запори върху трудови хонорари и пенсии, както и осъществяването на описи на движими и недвижими движимости, благосъстоятелност на жители.

7. Прекратяват се всички оповестени процедури по обществена обмен и въвод във притежание при държавните и частните правосъдни реализатори. Регламентира се, че след преустановяване на изключителното състояние тези производства ще се образуват и афишират още веднъж.

8. Ограничават се и нотариалните удостоверявания, като ще бъдат позволени единствено незабавните и неотложни заверки, а Нотариалната камара ще следва да обезпечи най-малко един дежурен нотариус за съответния регион при съблюдаване на санитарно-хигиенните условия.

9. Със законопроекта се плануват промени и в Наказателния кодекс за лекарите, които не окажат помощ на болен по време на зараза, пандемия или изключително състояние, обвързвано със смъртни случаи. Те ще се санкционират с пробация до една година или с санкция от 300 до 1000 лв.. Предлага се инкриминиране на предаването на погрешна информация за разпространяването на заразителна болест. 

„ Ще търсим консенсус, мощ и гаранции за държавното управление, Важно е да загърбим политическите несъгласия “, прикани от трибуната ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова преди гласуването.

„ В този закон има положителни оферти като обществената изолираност и ограничение на всеобщите прояви. Има обаче и неприемливи текстове. Затова ще гласуваме въздържали се на първо четене “, съобщи преди гласуването ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

„ Философията на закона е спасявай се поединично, служащите излизат в платена отпуска, а работодателите заплащат. А ограниченията, че страната би трябвало да поеме нещата - не са написани в този закон “, разяснява Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

„ Очакванията към този закон са да реши всички проблеми, само че това няма по какъв начин да се случи, процесите са динамични, това е рамков законопроект “, сподели Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

„ Ще подкрепим този законопроект, той ще би трябвало да претърпи съществени промени “, съобщи Валери Симеонов от Обединени патриоти. Симеонов изиска още църквата да вземе ограничения против вируса и причастията да не се дават с една лъжичка на всички миряни в храма.

От „ Атака пък предложиха да не се заплащат лихви по заеми. 

Да няма санкции за медиците, които откажат лекуване при зараза. За това настоя шефката на групата на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова в изявлението си по време на дебатите по закона за изключителното състояние. В в началото импортирания вид бе планувана година пробация или санкция от 300 хиляди лв. за медици, които откажат помощ на заболели по време на зараза, без да имат съображение за това. Този текст обаче не се поддържа и от депутатите от здравната комисия, както и от другите групи.

Ще бъде прецизиран също текстът, който не разрешава командировки и образования в чужбина, разгласи от трибуната правосъдният министър Данаил Кирилов. „ Имаме дипломатически чиновници, които няма по какъв начин да не правят работата си в чужбина “, сподели министър Кирилов. Законът ще засегне и водачите на тирове, които доставят артикули в цяла Европа. 

Предложенията за промяна в ограниченията депутатите ще могат да вършат до 18.00 часа през днешния ден, а окончателният вид на текстовете ще бъде гласуван в петък. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР