Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за местното

...
Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за местното
Коментари Харесай

Депутатите дават на кметствата повече финансова самостоятелност

Депутатите утвърдиха на първо четене измененията в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, съобщи кореспондент на БГНЕС. Вносител на текстовете е Министерски съвет, а те имат за цел да подсигуряват по-голяма финансова автономия на кметствата и да засилят персоналната отговорност на кметовете на кметства при разходване на утвърдените по бюджета разноски на общината. Промените засягат още пълномощията на общинските препоръки, кметовете на общини и кметовете на кметства по съставянето и осъществяването на общинските бюджети.

Новите правила плануват обвързване на общинския съвет, при приемане на бюджета на общината, да утвърждава разноски по избрани индикатори на кметствата в границите на общия бюджет на общината. Кметът на общината пък би трябвало да обезпечава навреме през годината утвърдените разноски по бюджетите на кметствата. Създава се и опция, когато се финансират обекти на територията на кметствата и възложител е кметът на общината, кметовете на кметства или оправомощени от тях лица да вземат участие в комисиите за въвеждане в употреба на градежите, както и при сформиране на актове и протоколи по време на строителството.

„ Често се случва кметовете на общини да дискриминират цели обитаеми места – този недостатък би трябвало да се поправи “, съобщи народен представител от „ Обединени патриоти “ Искрен Веселинов по време на дебатите. Според него постоянно се случва обещано обитаемо място в една община да е обречено на цялостна изолираност и на дефицит на публични средства, а повода за това са различия сред кмета на кметството и кмета на общината. Той прикани да се търсят подобаващи законови промени, с които този недостатък да се в профил. „ Но с дадените текстове това не се случва. Трябва да създадем задължението общинският съвет да сътвори правила, които да дават опция на локалните управляващи да се саморегулират “, настоя Веселинов.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР