Депутатите одобриха на първо четене предложението за изграждане на държавни

...
Депутатите одобриха на първо четене предложението за изграждане на държавни
Коментари Харесай

НС одобри предложението за изграждане на държавни бензиностанции

 Депутатите утвърдиха на първо четене предлагането за създаване на държавни бензиностанции. В гласуването участваха 148 народни представители. Идеята поддържаха 143-ма, един се разгласи срещу, а четирима се въздържаха.

Очаква се да бъдат основани 100 обекта в цялата страна. Идеята е посредством лична петролна компания страната да подсигурява конкуренцията на пазара. Това пък би трябвало да докара до по-ниски цени за потребителите.

Ако законът мине дефинитивно до края на месеца, бензиностанции могат да проработят през март следващата година, а Държавната петролна компания да бъде основана при започване на юли.

" Със основаването на петролна компания страната ще даде достъп до данъчните хранилища на всички търговци на пазара ", сподели преди време финансовият министър Владислав Горанов.

Държавата ще оперира на пазара на горивата по два метода - посредством верига държавни бензиностанции и посредством нов вид хранилища.

" Идеята за образуване на запазване на държавни запаси и работата със основаните от страната вместимости за горива ще бъде трансферирано като отговорност на дружество на Държавна петролна компания. По статистика в 91% от всички данъчни хранилища, които дават опция за достъп до търговия на дребно посредством предпазване на горива в режим отсрочено заплащане на данък, са благосъстоятелност единствено на 6 оператора, като един от тях има над 70% от съвместимостите на данъчните хранилища ", разясни финансовият министър.

Държавната петролна компания ще получи от държавния запас всички действия и активи във връзка с петрол и нефтопродукти, по този начин и запасите, които се образуват в ангажимент по линия на европейското законодателство.

Дейността на Държавната петролна компания във връзка с ръководството на наложителните запаси ще остане от бюджета, а търговията и новите държавни бензиностанции ще се устоят на пазарен принцип.

" Ако държавните бензиностанции ценообразуват рационално, могат да покажат или равна на останалите цена, или по-добра. Фактът, че има бензиностанции, които могат да продават на 50-60 стотинки по-ниска цена, ни предизвика ", разяснява още Горанов.

Първоначално държавните бензиностанции ще са 100 на брой. Те ще бъдат построени в обитаеми места, където огромните вериги не построяват обекти и на първокласните пътища и автомагистрали.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР