Депутатите одобриха на първо четене изцяло новия Закон за маслодайната

...
Депутатите одобриха на първо четене изцяло новия Закон за маслодайната
Коментари Харесай

Закон ще гарантира качеството на българското розово масло

Депутатите утвърдиха на първо четене напълно новия Закон за маслодайната роза. Текстовете са по предложение на Министерски съвет, а задачата им е да се сътвори единна национална наредба за произвеждане и преправка на маслодайна роза, която да подсигурява качеството на българското розово масло.


До този миг не съществува правна рамка, с която да се контролира производството и преправянето на рози, само че всеобщите насаждения с неразбираем и хетерогенен сортов състав, разнообразни икономически качества и свръхпроизводство на розовия цвят, постановат нейното основаване.

Законопроектът планува земеделските стопани да отглеждат насаждения единствено от сертифициран посадъчен материал, а взаимоотношенията сред производители и преработватели ще се регламентират посредством сключването на контракти за изкупуване на розовия цвят.

Законът бе подсилен от ръководещите от ГЕРБ, само че съдружните им сътрудници се оказаха на разнообразни отзиви за него.

„ Няма да подкрепим закона, тъй като липсваше разговор сред ръководещата партия ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, съобщи по време на дебатите Йордан Апостолов от НФСБ. Той даже настоя законопроектът да бъде отдръпнат, с цел да може в изработването му да вземат участие всички заинтригувани страни.

От своя страна ръководителят на земеделската комисия Десислава Танева напомни, че сред двете четения на закона има задоволително време, с цел да могат да бъдат предлагани съответни текстове, които да бъдат разисквани с всички заинтригувани.

„ Българска социалистическа партия сякаш имат за емблема българската роза, а ги няма при гледането на Закона за розопроизводителите “, пошегува се Павел Шопов по адрес на отсъстващите депутати от левицата.

В законопроекта са написани и условията към производството и етикетирането на продуктите от маслодайна роза и производството на артикул със предпазено географско напътствие „ Българско розово масло ".

Предвидено е и основаването на Консултативен съвет по маслодайната роза към министъра на земеделието, храните и горите, който да съветва министъра при провеждането на държавната политика в региона на розопроизводството и розопреработването и да го подкрепя при решаването на проблеми в бранша.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР