Депутатите одобриха доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране

...
Депутатите одобриха доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

Народното събрание одобри годишния доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране

Депутатите утвърдиха отчета на Комисията за енергийно и водно контролиране за 2019 година. "За " приемането на доклада гласоподаваха 90 народни представители, а 28 се въздържаха.

В отчета се показва, че през 2019 година КЕВР е изпълнила поставените пред нея задания, свързани с ценовото контролиране в бранш "Енергетика " и бранш 'ВиК услуги " в поддръжка на либерализацията на електроенергийния и газов пазар, мониторинг и надзор на борсовия пазар на електрическата енергия, правене и рационализиране на нужната подзаконова нормативна база в другите браншове.

Отчита се, че изменението на цените в електрическата енергия е съизмеримо с насъбраната инфлация.

"Ценовите решения на регулатора бяха взимани в дух на резистентност, непоклатимост и консерватизъм. Както беше изтъкнато, това е петият годишен регистриран отчет, който КЕВР показва пред вас. Всъщност това е и последният регистриран отчет на настоящия състав на комисията. Обръщам се с признателност към Народното събрание, тъй като към този момент в далечната 2015 година, на 6 март бяха гласувани промени в Закона за енергетиката, които постановиха независимостта на КЕВР ", съобщи ръководителят на комисията Иван Иванов.

Той уточни, че не всички сигнали имат своето съображение или доказателства, само че регулаторът обективно и деликатно ще ги прегледа.

Иванов акцентира, че прогнозната годишна цена на елекроенергията, която влезе в действие 1 юли 2019 година, се е оказала извънредно близка до действителната осреднена цена през миналата година. Това значи, че комисията в своите решения подхожда по виновен метод.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР