Депутатите обсъждат промени в Закона за мерките и действията по

...
Депутатите обсъждат промени в Закона за мерките и действията по
Коментари Харесай

Депутатите отново не могат да се разберат за извънредните мерки

Депутатите разискват промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние. Измененията са трета точка от днешното изключително пленарно съвещание.

Заформи се спор по промени в член 6 от закона, който все още основава опция за закъснение на междуфирмените заплащания и увеличение на задлъжнялостта. Управляващото болшинство предлага конкретизиране, съгласно което да не текат наказателни лихви от колекторски компании при закъснение на вноски по заеми. Българска социалистическа партия е срещу смяната, тъй като сегашният текст бил работещ, а препоръчаната опция стеснява обхвана на групите, които ще бъдат предпазени от мярката.

Според социалиста Крум Зарков сегашният текст не разрешава на енергийно-разпределителните сдружения да изключат електрозахранването на потребителите, които не са си платили сметките поради наложена карантина. По думите на Зарков обаче новият на процедура разрешава токът да бъде спрян.

Според други обсъждани промени, държавните органи и органите за локално самоуправление ще могат да заседават от разстояние по време на изключителното състояние, както и да опрощават наеми. Но съгласно левицата този текст още веднъж е противоречив, защото дава опция от запаса да се дават активи за многократна приложимост и болнично имущество на държавни органи, тъй като не се знае кой ще ги връща.

Групата на патриотите предлага общинските препоръки по лична преценка да могат да освобождават от локални налози и такси по време на изключителното състояние.

Народните представители са на разнообразни отзиви и за това дали магистър фармацевт би трябвало да има правото да заменя едно лекарство със същото на различен производител, с цел да е по-евтино за пациента. Предложението на Българска социалистическа партия не се поддържа от болшинството.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР