Депутатите обсъждат предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание Цвета

...
Депутатите обсъждат предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание Цвета
Коментари Харесай

ГЕРБ: Караянчева ще бъде председател на парламента до редовните избори

Депутатите разискват предварителното освобождение на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Искането е импортирано от парламентарните групи Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи с 96 подписа.

Според водача на социалистите Корнелия Нинова, с думите, държанието и самооценката си шефката на Народното събрание "слага леке " върху престижа на институцията.

Мотивите, заради които левицата упорства за оставката на Караянчева, са най-малко пет, сподели Нинова. Сред тях са непознаване на Конституцията и правилника за организацията и активността на Народното събрание, нарушение на правилото на разделяне на управляващите и надзор на законодателната над изпълнителната власт. Като образец за това алената лидерка посочи, че от една година министър председателят Бойко Борисов не е идвал за чуване в Народното събрание.

Във връзка с правилника на Народното събрание Нинова уточни, че значими законопроекти, импортирани от Българска социалистическа партия, с месеци не се гледали, ставало въпрос за най-малко 22 законодателни плана.

Като доказателство за неприемливото държание на Караянчева ръководителят на Българска социалистическа партия напомни репликата ѝ "Ходи пешком, бе ", адресирана към протестиращите против държавното управление.

"Още по-неприемливо е държанието на госпожа Караянчева сега, в който получи грозна, неприлична и неприемлива оценка от личния си водач. Говоря за оня диалог, в който тя е избрана като една кърджалийска "жена ". Няма да изтъквам, макар че би било прецизен откъс на премиера. В тази връзка най-нормалното държание тогава беше да подаде оставка, с цел да отбрани достойнството на Народното събрание и достолепието на българските дами. Вместо това тя написа на стената си във Facebook "Аз имам вяра на Бойко Борисов ". Тя може да му има вяра за тази оценка, това е неин избор, лично угодничество, само че ние не желаеме с наличието си повече на това място ръководител на Народното събрание да унижава институцията и да не мисли въобще за достолепието на българските дами ", сподели още Нинова.

Според ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, да забравиш, че си ръководител на парламент в парламентарна република и да се изявяваш като "квартален партиен функционер ", значи да "извършиш политическо закононарушение против Републиката ".

От Движение за права и свободи упорстват за предварителното освобождение на Караянчева заради редовно несъблюдение на отговорностите ѝ като ръководител на Народното събрание, нарушение на Конституцията, уронване престижа на Народното събрание и за подкопаване на устоите на парламентаризма и демокрацията.

"За 10 години сме разбрали, че ГЕРБ са ненадминати в арогантността си и по тази причина надали ще се поправят. От ГЕРБ ще изчакат да мине гласуването и самозабравили се, ще продължат по пътя. Ще пропуснат опцията да покажат, че могат да се поправят. Точно ГЕРБ, които се опасяват толкоз доста от длъжностен кабинет, да създадат неизбежно случването му. Всичко това ще докара до неустойчивост в страната и всяко последващо държавно управление би трябвало да има първо избавителен проект, при условия непознати за страната от 20 и повече години “, сподели Карадайъ.

По думите му, когато човек няма потенциал, експертиза и визия, остават експанзията, омразата и арогантността. "Естествено и популизмът ви, включително. Това няма да помогне на госпожа Караянчева и на ГЕРБ да останат във властта, тъй като българските жители не желаят никой да ги наставлява и да ги навиква ", акцентира водачът на Движението.

Според него председателката на Народното събрание си мисли, че настояването за оставката ѝ е просто акт на опозицията и ще отмине. "Нещо повече – пробва се да дублира държанието на президента и премиера, в опит да изпъкне и да печели дивиденти, само че това не й се удава и резултатът е гаф след гаф ", добави Карадайъ.

Докато той говореше, в залата се чуваха подвиквания на депутати от ГЕРБ. "Истината боли, нали? ", отговори им водачът на Движението.

В отбрана на Караянчева пръв се изрече националният представител от групата "Обединени патриоти " Славчо Атанасов. "Оставка на ръководител на Народното събрание се желае няколко месеца преди избори постоянно, а речите са "копи-пейст ", означи той.

Атанасов акцентира, че шефката на Народното събрание не била откраднала нито една стотинка от страната, за разлика от други, които "на 28 години станали приватизатори ". "Тя не е корумпирана и ще я превърнете в страдалец ", обърна се той към опозицията.

Патриотът допусна, че офанзивите против нея от страна на Движение за права и свободи били поради това, че Караянчева е направила пробив в тяхната цитадела - Кърджали.

По мотив обидата по адрес на Караянчева, за която Корнелия Нинова подсети, Атанасов означи, че от парламентарната естрада през годините са се чували доста груби реплики, а въпреки всичко не сме нито в Англия, нито във Франция.

"Дебатът през днешния ден не е дали Цвета Караянчева е обидила Народното събрание, а че Елена Йончева обиди цялата българска страна. " Това сподели ръководителят на Комисията по културата и медиите от ГЕРБ и някогашен културен министър Вежди Рашидов. Той дефинира дебата като фарс.

Рашидов разкритикува Българска социалистическа партия, че непрекъснато желаят министър председателят да пристигна в Народното събрание. "Поканете го в един ресторант и си говорете по мъжки ", сподели някогашният министър на културата.

Депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид се обърна към Цвета Караянчева с думите "уважаема кърджалийска мъченице ". Той посочи като мотив за желаната ѝ оставка основателни подозрения за несъответственост на член на ЦИК и означи, че точно Народното събрание е органът по назначението му. Той разясни, че един заместник-председател на ЦИК няма направена инспекция и такава не е направена в законоустановения период.

Според него тази надменност и жестоко нарушение на законите не е присъща единствено за Караянчева, а за цялото ръководство на ГЕРБ. "Ако госпожа Караянчева въобще се запомни с нещо, то ще е с късата, само че и безапелационна оценка на своя партиен ръководител, станала притежание на всички български жители. Не сме съгласни с него за думичката, която моя колегат сподели. Няма място думата "кърджалийска " в това определение, само че до такава степен приключва нашето противоречие с него “, сподели още Хамид Хамид.

"Г-жо Караянчева, вие не сте изгубили доверието на болшинството, което ви е избрало. Днес ние напълно уверено ще гласуваме против този план за решение за предварителното ви освобождение. По този метод ние ще дадем своята поддръжка към вас, тъй като оценяваме качествата и умеенето да ръководите този парламент ", посочи заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

По негово мнение, посредством изложените претекстове опозицията демонстрира, че е решила всяка седмица да се гледат сходни планове. "Имаме една неприятна вест за вас – няма да стане. Цвета Караянчева ще бъде ръководител на 44-ото Народно заседание до края на месец март идната година “, добави Ципов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР