Депутатите обсъждат на второ четене законопроекта за държавния бюджет за

...
Депутатите обсъждат на второ четене законопроекта за държавния бюджет за
Коментари Харесай

Спор още на старта: Как да се казва проектозаконът за бюджета

Депутатите разискват на второ четене законопроекта за държавния бюджет за 2022 година Още първоначално съвещанието породи спор. В хода на дебата по наименованието на законопроекта някогашният финансов министър и народен представител от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев прикани държавното управление да отдръпна плана на бюджета, защото не предлага годишен небосвод на деяние, поради желанията за актуализацията му през юни. Според Ананиев по този начин, през това време, ще може да се поправи обновената бюджетна прогноза. Вторият вид, който той предложи на ръководещите, е да не се споделя Закон за държавния бюджет, а базов закон за държавния бюджет за 2022 година, защото самите ръководещи са споделили, че това е базов вид на бюджета. Председателят на Народното събрание Никола Минчев съобщи, че първото предложение на Ананиев е неприемливо, защото законопроектът е признат на първо четене, а за предлагането за базов закон, Минчев посочи, че не му е прочут сходен термин. 

" Още след подписването на съдружното съглашение, сътрудниците обявиха изрично, че от 1 юли ще има актуализация на държавния бюджет, тост до 30 юни тази актуализация ще бъде импортирана, с цел да бъде утвърдена. Това в действителност е казус в нашата история - още преди да е признат главният закон за бюджета, се приказва за неговата актуализация, което демонстрира на процедура, че този законопроект, който през днешния ден гледаме, няма годишен времеви темперамент ", сподели Ананиев.

Христо Гаджев пък предложи законопроектът да се споделя разбор на държавния бюджет за 2022 година, защото същинският ще забележим през юни.

В дебата се включиха и от Движение за права и свободи. " Нулева приемливост към корупцията. Напомням, че този план на бюджет в действителност не е оня план на бюджет, който Министерският съвет е задължен по закон да съгласува с Комисията за противопоставяне на корупцията и нелегално добито имущество. В този план на бюджет има 89 на брой повече преходни и заключителни разпореждания. Той не е минал оценка за корупционен риск ", сподели Александър Несторов от Движение за права и свободи.

Рамката на бюджета планува доходи в размер над 57,2 милиарда лв. и разноски над 63,1 милиарда лв. или недостиг от 4,1 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Заложените данъчни доходи ще са над 31,6 милиарда лв.. Прогнозите на държавното управление са безработицата да е 5 на 100, а  основни артикули да продължат да нарастват и по този начин инфлацията да стигне 5,6 на 100. За обществения бранш се отделят над 20 милиарда лева, а за опазване на здравето - 8,3 милиарда лева. 

Вчера (22 февруари) на изключително съвещание на Народното събрание депутатите одобриха бюджетите на държавното публично обезпечаване и Националната здравноосигурителна каса 2022 година

В пленарната зала са министър-председателят Кирил Петков, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова и министри от кабинета. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР