Депутатите обсъждаха днес законопроекта за представителството на България в Европейската

...
Депутатите обсъждаха днес законопроекта за представителството на България в Европейската
Коментари Харесай

БСП отказа да подкрепи проекта за български представители в Европейската прокуратура


Депутатите обсъждаха през днешния ден законопроекта за представителството на България в Европейската прокуратура. Текстовете, импортирани от Министерския съвет, бяха обект на диспути, а от Българска социалистическа партия изрично отхвърлиха да ги поддържат.

Става дума за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани със статута и пълномощията на европейските прокурори и европейските делегирани прокурори при следствие, наказателно гонене, обжалване и осъществяване. С оферти законопроект европейските прокурори и европейските делегирани прокурори се приравнява на статута на националните прокурори, с цел да извършват в цялостен размер пълномощията си.

Според водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е изключетелно значимо кой ще съставлява България в Европейската прокуратура, само че още по-важно е по какъв начин ще бъдат определени тези хора. „ Как ще изберем безспорни престижи, експерти, свободни от зависимости и почтени магистрати? Как ще подсигуряваме техния транспарантен избор? “, попита ръководителят на Българска социалистическа партия.

От левицата бяха безапелационни, че предлагането, което прави Министерски съвет, не дава отговор на тези въпроси. То гласи: “Прокурорската гилдия прави асортимент на претендентите за европейски делегирани прокурори”. Но какъв брой наблюдаващи прокурори ще да има България, попита Нинова. Защото в изискванията написа двама или повече. Имате ли визия какъв брой представители ще излъчи България в Европейската прокуратура? По погледите ви виждам, че не. От трибуната Нинова попита депутатите от болшинството и за критериите, на които би трябвало да дават отговор тези хора, както и какъв би трябвало да бъде професионалният им опит.

Следващият въпрос, на който Българска социалистическа партия търси отговор е кой ще предлага тези претенденти. Прокурорската гилдия ли, неправителствени организации ли, Министерски съвет ли, Народното събрание ли, изброи Нинова и не получи отговор.

Ето за какво няма да подкрепим този законопроект, освен тъй като не дава отговор на тези въпроси. Защото е заплаха, предизвести ръководителят на Българска социалистическа партия. Според нея въпросните текствоте крият риск българските европейски прокурори да се излъчат непрозрачно.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР