Депутатите не успяха да изработят обща декларация във връзка с

...
Депутатите не успяха да изработят обща декларация във връзка с
Коментари Харесай

Даниел Митов: НС не събра смелост да изрази обща позиция за Украйна. Срам! Срам, колеги!

Депутатите не съумяха да изработят обща декларация по отношение на признаването от страна на Русия на независимостта на отделилите се от Украйна Донецка /ДНР/ и Луганска /ЛНР/ национални републики.

Още при започване на изключителното съвещание на Народното събрание заместник-председателят на ГЕРБ и някогашен външен министър Даниел Митов прикани народните представители да излязат с обща декларация по тематиката. Партиите се събраха по време на обедната отмора, само че не утвърдиха общ текст.

Управляващата коалиция без социалистите показа своя декларация, в която се осъждат дейностите на Русия.

„ Остро осъждаме решението на съветския президент Владимир Путин да признае самообявилите се за самостоятелни страни области в Източна Украйна. Това е жестоко нарушаване на Минските съглашения и интернационалното право. България поддържа безусловно териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите й граници. Загрижени сме от тезите на президента Путин в речта, които слагат под подозрение самото битие на Украйна като самостоятелна страна “, означи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов от името на Демократична България, Политическа партия и Има Такъв Народ без Българска социалистическа партия. В оферти от него текст на декларация се показва още, че страната ни ще упорства Европейски Съюз и НАТО да не престават да пазят изрично правилата на интернационалното право.

„ България ще поддържа плануваните наказания на Европейския съюз по отношение на Русия в съгласуваност със Съединени американски щати и Англия. Такова решение би трябвало да се вземе от министрите на външните работи на Европейски Съюз.

Изразяваме дълбокото си страдание, че по виновност на Русия се стигна до края на Минските съглашения и по този начин опциите за дипломатическо решение на рецесията понижиха драматично“, акцентира водачът на Демократична България. Той добави, че идните дни ръководещата коалиция ще внесе в Народното събрание декларация в този дух, която да се гласоподава като общо мнение на българския парламент.

От ГЕРБ показаха собствен текст на декларация, която бе подготвена още в при започване на днешното парламентарно съвещание.

„ Витиеватите приказки от вида на съветското признание на Донецката и Луганската републики може да се зачита за нарушаване на интернационалното право и това е напълно недопустимо. Българската република би трябвало да има ясна и безапелационна позиция по въпроса. Не бива да ни затруднява в българския парламент да вземаме ясна и безапелационна позиция “, възмути заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. Той посочи и нуждата да се намерения за оказване на нужната поддръжка за Украйна по отношение на опциите на страната ни.

„ Народно събрание не събра храброст да изрази обща позиция. Срам! Срам, сътрудници!“, обърна се той към болшинството.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР