Депутатите направиха разместване в дневния ред на програмата си в

...
Депутатите направиха разместване в дневния ред на програмата си в
Коментари Харесай

Депутатите приеха промени в Закона за съдебната власт

Депутатите направиха разбъркване в дневния ред на програмата си в първите минуи на днешното пленарно съвещание.

По предложение на ръководителя на бюджетната комисия Петър Чобанов първа точка стана план на решение за предоставяне на единодушие за увеличение на акционерното присъединяване на Република България в капитала на Черноморската банка за търговия и развиване.

Според него би трябвало да се мине бързо, тъй като до няколко дни би трябвало да акционерите би трябвало да бъдат известени, в противоположен случай ще намалее капиталът ни в банката.

Точка втора от дневния ред стана предлагането на Петър Петров от " Възраждане " - разискване на законопроектите за промени в закона за правосъдната власт. Външният министър Николай Милков ще бъде изслушан след второто гласоподаване на измененията в закона за горите.

По искане на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС отпадна точката за приемане на стратегия за компенсиране на битовите клиенти на природен газ, импортирана от Кирил Петков от " Продължаваме Промяната ".

" Не е обяснено от кое място ще пристигна финансирането и като цяло е популизъм. Ако някой желае да компенсира битовите клиенти на газ, в снадки държавен бюджет има 50 млн. лева и, в случай че държавното управление реши, може да употребява част от тях за това ", уточни в претекстовете си Добрев.

В началото на пленарното съвещание ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов направи отпратка към визитата си при папа Франциск.

България има благословията на папа Франциск. Негово Светейшество пожела също доста здраве, триумфи на страната ни, беше ден на благословия към християнството, добави Рашидов.

Със 141 гласа " за ", 0 " срещу " и 2 " въздържал се Народното събрание даде единодушие за увеличение на акционерното присъединяване на Република България в капитала на Черноморската банка за търговия и развиване.

Турция и Гърция са страните, които се възползват от присъединяване си в банката. В момента тя се е трансформирала в нещо като " спокоен припадък за служители ", които би трябвало по някакъв метод да бъдат наградени след привършване на службата им в Българска народна банка, разяснява той. Много повече планове би трябвало да бъдат финансирани и доста повече пари да се влеят в нашата стопанска система. Това разяснява от трибуната Димо Дренчев от " Възраждане ".

Според Румен Гечев от Българска социалистическа партия страната ни подтиква развиването на Черноморската банка, с помощта на това, че измежду акционерите има две страни - Гърция и Турция. И добави, че България не се възползва задоволително добре от опциите, които има Черноморската банка. Председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов също изрази мнение, че би трябвало да се търсят благоприятни условия за финансиране от Черноморската банка.

На първо четене депутатите разискват два законопроекта за промени в Закона за правосъдната власт, чиито вносители са Министерския съвет и парламентарната група на „ Възраждане “.

Проектът на служебното държавното управление е включен в Националния проект за възобновяване и резистентност и планува се уреди пълномощието на съответната гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) за приемане на Кодекс за етично държание на българските съдии, надлежно Кодекс за етично държание на българските прокурори и следователи, като се регистрират спецификите на съдийската и прокурорската гилдия и разликите в професионалния статус и служебните отговорности на магистратите.

От друга страна законопроектът на „ Възраждане " има за цел да вкара механизми за повишен надзор върху активността на основния прокурор на Република България и на административните ръководители на органите на правосъдната власт. Депутатът Петър Петров означи, че за първи път в последните четири Народното събрание, се преглеждат процедури за следствие и премахване от служба на основния прокурор.

От ГЕРБ - Съюз на демократичните сили желаеха Министерство на правораздаването да показа предложенията си в пленарна зала. Депутатите излязоха в отмора, до момента в който изчакват представител на правосъдното ведомство да пристигна в Народно събрание.

След предложение на „ Демократична България “ депутатите удължиха днешното си пленарно съвещание, до приемането на първо гласоподаване на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за електронното ръководство.

По време на дебатите по отношение на механизма за надзор на основния прокурор, Настимир Анание от Политическа партия означи: Виждаме синхрона сред Движение за права и свободи, „ Възраждане ” и ГЕРБ - първо вкарваме Черноморска банка като първа точка, по-късно променяме другите точки, с цел да избутаме обратно механизма за надзор на основния прокурор.

След дебатите за измененията в Закона за правосъдната власт, депутатите гласоподаваха, както следва: законопроектът на " Възраждане " 117 гласа " за ", " срещу " - 20, 48 " въздържали се ". Законопроектът импортиран от Министерски съвет получи поддръжката от 166 депутата, срещу нямаше, 28 гласоподаваха " въздържал се ".

След гласуваното решение, следва правна комисия да сплоти двата отчета.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР