Депутатите, които имат лошо поведение в пленарната зала, може да

...
Депутатите, които имат лошо поведение в пленарната зала, може да
Коментари Харесай

Костя изплаши НС: Режат парите на депутатите-побойници

Депутатите, които имат неприятно държание в пленарната зала, може да бъдат спрени от присъединяване в сесии и съвещания на непрекъснатите делегации на Народно събрание, както и в интернационалните конференции и други конгреси за период до 3 месеца или ще остават без безотчетните си пари – тези 2/3 над заплатата, за интервал от 3 до 7 дни.

Тези спомагателни ограничения ще са за тези депутати, които бъдат осъдени с най-тежката глоба – премахване от 3 съвещания, а не до три, както бе до момента. Това гласят промени в правилника за работа на Народното събрание, импортирани от депутати от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ отпред с Кирил Петков и Атанас Атанасов.

Допълнителните ограничения ще се ползват наложително за депутат, отказал да извърши наложена дисциплинарна мярка и да напусне пленарната зала, както се случи с Костадин Костадинов – Костя Копейкин преди десетина дни. За останалите случаи ръководителят ще има право да вземе решение за спомагателни санкции в период до 3 дни и ще афишира наложените наказания по време на последващо пленарно съвещание.

До предлагането за по-високи наказания се стигна, откакто в пленарната зала на няколко пъти имаше баталии – храчене, ръгане с лакти и по-силно подбутване, дране, счупени депутатски очила. А 49-ото Народно събрание към този момент води всички върхове по брой осъдени за късия си живот до момента – 29 души. В основата на множеството вълнения са депутатите от „ Възраждане “ и ПП-ДБ. Хората на Костадин Костадинов на два пъти блокираха изявления на Явор Божанков и предизвикваха вълнения, довели даже до преустановяване на парламентарни съвещания.

С предлаганите от ПП-ДБ промени квесторите към този момент ще са задължени да подкрепят ръководителя и да отстраняват от пленарната зала осъдени депутати. И до момента те се препречваха депутати, когато се нахвърляха един против различен, само че нямаха повече пълномощия от това.

Реклама

Засилва се и тежестта на наказванията. Забележка към този момент ще се прави на народен представител, който се е обърнал към собствен сътрудник или сътрудници с оскърбителни думи или жестове, а при нарушение на реда, основаване на вълнения или закани към сътрудници виновният ще отнася неодобрение.

Шефът на Народно събрание ще отстранява от едно съвещание депутат, който: възразява срещу наложената дисциплинарна мярка по недодялан и неприличен начин; дълготрайно не дава опция за естествена работа в пленарна зала; неведнъж в границите на едно съвещание се е обърнал към собствен сътрудник или сътрудници с оскърбителни думи или жестове; гласоподава с непозната карта.

А най-тежката глоба – премахване за 3 съвещания, ще се ползва по отношение на народен представител, който оскърбява Народното събрание, членовете на Министерски съвет, президента или вицепрезидента на Републиката, или други органи на държавна власт; попречва различен депутат да изрази своята позиция от парламентарната трибуна; неведнъж в границите на едно съвещание се е обърнал към собствен сътрудник или сътрудници със заплахи; приканва към или упражнява физическа експанзия против собствен сътрудник или чиновник на НС; държанието му е станало причина за преустановяване на заседание; в границите на един месец извърши наново нарушаване.

Отстраненият от съвещанието народен представител е задължен да напусне пленарната зала, деактивира се картата му за гласоподаване, няма право да взе участие в разисквания и гласувания и не получава заплащане за съвещанията, от които е бил отхвърлен, плануват още измененията в правилника. Наказанието може да бъде оспорено в 3-дневен период пред Председателки съвет на Народно събрание, а решението му ще се оповестява обществено на страницата на Народното събрание.

„ Предвидените нови форми на държание, за които да бъдат налагани наказания, са подбудени от скорошни случаи, зародили в пленарната зала по време на съвещания. В рамките на 49-ото Народно събрание се е стигало, както до спиране, по този начин и до преустановяване на съвещание заради възпрепятстване от страна на народни представители техен сътрудник да изрази своята позиция от парламентарната естрада.

Такова държание, което съставлява нарушение на правото на народните представители да се изричат от парламентарната естрада, следва да бъде глобено тежко като противоречащи на всевъзможни правила на парламентаризма и на демократичната страна “, аргументират се вносителите на измененията.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР