Депутатите избраха 11-те членове в новия състав на Висшия съдебен

...
Депутатите избраха 11-те членове в новия състав на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Депутатите спазиха задкулисните договорки и гласуваха 11 членове за ВСС

Депутатите избраха 11-те членове в новия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС) от парламентарната квота. Това се случи без особени изненади, като беше спазена предварителната сделка за формула 4:3:2:2 (ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Обединени патриоти)
Всеки един от претендентите трябваше да получи необятна поддръжка - най-малко 2/3 от депутатските гласове, само че в действителност в Народното събрание беше събрано невиждано болшинство за множеството, като върхът беше 228 гласа за Драгомир Кояджиков , повдигнат от Българска социалистическа партия.
Новите кадровици ще застъпят на 3 октомври, когато изтича 5-годишният мандат на настоящия състав на Висш съдебен съвет.
С вота на депутатите бяха попълнени 6 места в съдийската гилдия и 5 в прокурорската. В първата влязоха двама членове, издигнати от ГЕРБ, двама от Българска социалистическа партия, един от Оперативна програма и един от Движение за права и свободи. Във втората бяха определени двама от ГЕРБ и по един от Българска социалистическа партия, Оперативна програма и Движение за права и свободи.
По време на дебатите шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че процедурата е била транспарантна.
" Няма нито един от номинираните, против който да има дисциплинарно произвеждане. Всички са с над 15 години стаж ", акцентира той. По думите му това, че новите членове на Висш съдебен съвет се избират с квалифицирано болшинство в Народно събрание значи, че отговорността на депутатите е доста огромна. " Да издигнем престижа и на народните представители, само че и на правосъдната система ", прикани Цветанов преди вота.
Крум Зарков от Българска социалистическа партия пък акцентира, че излъчените от Народно събрание членове на Висш съдебен съвет не са представители на съответната партия.
" Затова всевъзможни мнения за квотно систематизиране по групи е нелогично ", изясни той. В същото време уточни, че съществуването на дребен брой претенденти оставя чувството за сделки . За това предизвести и водачът на " Воля " Веселин Марешки , само че в това време депутатите му дадоха поддръжка за множеството номинирани.
Ето и новите членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота:
Съдийска гилдия:
Боян Магдалинчев – ГЕРБ. Има 35-годишна съдийска процедура и 38 година общ юридически стаж.
Боян Новански – Оперативна програма. Има 20-годишна процедура като юрист в региона на наказателното, комерсиалното и корпоративното право.
Вероника Имова – ГЕРБ. Участвала е в правенето на мнения по конституционни каузи, в състава на експертни групи по законодателство в правосъдното министерство, била е докладчик по тълкувателни каузи на Върховен касационен съд.
Даниела Маринова-Марчева – Българска социалистическа партия. Била е арбитър поредно в Софийски областен, Софийски градски съд и Софийски апелативен съд.
Драгомир Кояджиков – Българска социалистическа партия – арбитър в Апелативния профилиран углавен съд.
Стефан Гроздев – Движение за права и свободи. Зам.-председател на Апелативен съд-София и началник на комерсиалната гилдия.
Прокуророска гилдия:
Гергана Мутафова – ГЕРБ. Изпълнявала е длъжността началник на апелативните прокуратури в Асеновград и в Пловдив. Тя е и зам.-председател на Асоциацията на прокурорите в България.
Йордан Стоев – Оперативна програма. Зам.-апелативен прокурор в Апелативна прокуратура-София.
Калина Чапкънова-Кючукова – ГЕРБ. Окръжен прокурор на град Бургас.
Пламена Апостолова – Движение за права и свободи. Завежда профилиран отдел в Националната следствена работа.
Светлана Бошнакова – Българска социалистическа партия. Прокурор във Върховна касационна прокуратура.
Изслушването на претендентите от квотата на Народното събрание в правната комисия беше претупано преди две седмици и завърши без никакви основни въпроси към претендентите. Не се чуха нито сериозни въпроси, нито отговори с гражданска позиция. Но се чуха парадокси, като да вземем за пример, че даден претендент е добър, тъй като се подчинява на началниците си и целият му жанр са прокурори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР