Депутатите имат още три заседания преди Народното събрание да бъде

...
Депутатите имат още три заседания преди Народното събрание да бъде
Коментари Харесай

На финала на 48-мото Народно събрание: Кои законопроекти ще приеме парламента?


Депутатите имат още три съвещания преди Народното събрание да бъде необуздано. Последното съвещание е в четвъртък - 2 февруари. Пред тях обаче стоят редица неприети законопроекти. Едни от най-спорните са тези за и следствието на основния прокурор.

За да бъдат признати дефинитивно, в пленарната зала незабавно би трябвало да влязат измененията в Закона за правосъдната власт и в Наказателно-процесуален кодекс. Според правосъдния министър – късмет има и за това ще се бори „ до последната секунда “.

„ Никога не е било въпрос за време, постоянно е било въпрос на воля и предпочитание, само че ме боли за този закон, заради простата причина, че е значим за всеки един българин “, сподели служебният министър на правораздаването Крум Зарков.

Три дни са задоволителни за окончателното приемане на механизма за следствие на основния прокурор, уверени са и от „ Демократична България “.

„ Да забележим болшинството, ръководено от ГЕРБ и с поддръжката на Движение за права и свободи какво ще създадат + Те явно не желаят тази промяна да бъде прокарана “, сподели Христо Иванов, съпредседател на Демократична България.

Не такива оптимисти са „ Продължаваме промяната “ и Българска социалистическа партия.

„ Въпреки многократните поръчки, че ще вършим правосъдна промяна, в действителност ГЕРБ и Движение за права и свободи неведнъж я бойкотираха до степен, до която наужким да заявяваме – „ да, желаеме “, само че в действителност да протакаме времето на Народното събрание, тъй че то да свърши “, сподели Даниел Лорер от Политическа партия.

„ Може да работим и до 5 часа сутринта, не е никакъв проблем. Проблемът е по-скоро в това, че всички заявяват, че имат предпочитание, само че дали са всички са откровени – не съм сигурен “, сподели Христо Проданов от Българска социалистическа партия..

За „ Възраждане “ най-хубавият излаз е този парламент да затвори по-бързо порти.

„ Народното събрание за последните 4 месеца приемаше единствено законопроекти, които са под напън извън. Този би трябвало да мине, тъй като е по Плана за възобновяване и резистентност, този, тъй като е за еврозоната “, сподели водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

От Българска социалистическа партия ще упорстват и за финално разглеждане и на Кодекса на труда, където желаят 850 лв. минимална заплата. Освен това, в последната седмица парламентарният часовник отброява и времето за нужните промени по Плана за възобновяване, Шенген и еврозоната.

Останалите парламентарни сили през днешния ден резервираха безмълвие за дилемите си в последната парламентарна седмица. Депутатите се събират изключително на следващия ден. Освен законодателни промени, ще прегледат при закрити врата и доклади за работата на службите за сигурност. Още рано сутринта се събира правна комисия, с цел да стартира разглеждането и на второ четене на правосъдната промяна.

До сряда се чака президентът да издаде декрет за назначение на ново служебно държавно управление, декрет за разформироване на Народното събрание и насрочване на дата за предварителни парламентарни избори, които към този момент стана ясно, че ще бъдат на 2 април. Очаква се новият длъжностен кабинет с министър председател Гълъб Донев да встъпи в служба в петък на гала в президентството.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР